Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlamentarni izbori

Objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora u Crnoj Gori

FOTO: R.R./ATAImages/Pixsell
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom na biračkom mjestu

Nevladina organizacija Centar za monitoring (CeMI), na osnovu 78 posto obrađenih uzoraka, procijenila je da je Pokret “Evropa sad” dobio podršku 25,7 posto birača, što je manje od 33 posto koliko se procjenjivalo da će ovaj pokret dobiti

Birališta u Crnoj Gori zatvorena su u 20 sati, a prema prvim procjenama Pokret “Evropa sad” dobio je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali manje od onoga što su pokazivale predizborne ankete.

Nevladina organizacija Centar za monitoring (CeMI), na osnovu 78 posto obrađenih uzoraka, procijenila je da je Pokret “Evropa sad” dobio podršku 25,7 posto birača, što je manje od 33 posto koliko se procjenjivalo da će ovaj pokret dobiti.

Koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), koju prvi put na izborima ne predvodi Milo Đukanović, prema istom izvoru osvojila je 23,5 posto glasova, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” Nove srpske demokratija, Demokratske narodne partije i Radničke partije 15 posto.

Aktuelni premijer Dritan Abazović i njegova Ujedinjena reformska akcija (URA) u koaliciji s Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića “Hrabro se broji” dobio je 12,3 posto glasova, Bošnjačka stranka 6,8 posto, a izborni prag mogla bi preći i koalicija “Za tebe” (SNP i Demos) s 3,4 posto.

Zastupnike u crnogorskom parlamentu imat će i manjinske liste Albanska alijansa, Albanski forum i Hrvatska građanska inicijativa.

Izlaznost je prema podacima Centra za monitoring do 19 sati iznosila oko 55 posto, što je povijesno najniža izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja u toj zemlji.

Na izborima 2020. godine, kad je tadašnja oporba prvi puta nakon tri desetljeća porazila DPS Mila Đukanovića, izlaznost je iznosila skoro 78 posto.