ulični rat

Objavljeni snimci sukoba u Crnoj Gori, povrijeđena 22 policajca (VIDEO)

ss

Kako prenose podgoričke Vijesti, policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali “ustaše”, a policija je privela veći broj građana

U Nikšiću i Pljevljima policija je ispalila suzavac na građane koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC-a. Privedeno više osoba. Protesti održani i u nekoliko drugih crnogorskih gradova. Iz mitropolije su poručili da Crkva ne daje blagoslov za bilo kakva okupljanja, te da se ograđuju od svega sto se dešava po gradovima.

Kako prenose podgoričke Vijesti, policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali “ustaše”, a policija je privela veći broj građana.

U neredima su povrijeđena 22 policajca.

Policija je privela desetine izgrednika i kod jedne grupe pronašla nož, bodež i sekiru u gradskom parku. Vijestima je u vrhu Uprave policije rečeno da su policajci mahom zadobili lakše tjelesne povrede, zbog čega su zatražili ljekarsku pomoć u bolnici i Domu zdravlja.

Građani su u protestnu šetnju krenuli nakon okupljanja ispred Centra bezbijednosti Nikšić.

Okupljeni su skandirali “Ne damo svetinje”, “Pustite vladiku” i pjevali “Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove”.

I u Pljevljima se okupio veliki broj građana, koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC-a.

Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici i skandirali “Ne damo svetinje”. Policija je na okupljene građane, među kojima se, kako pišu Vijesti, nalazio i veliki broj djece, ispalila suzavac, a jedan dio građana odgovorio je kamenicama.

Na jednom od snimaka sa protesta, vidi se da više policajaca, sa opremom za razbijanje demonstracija udara pendrecima, rukama i nogama jednog mladića, navode “Vijesti”.

Na drugom snimku se vidi ispaljivanje šok-bombi i suzavca, kao i mladić koji gađa policiju stolicom, koja nakon toga kreće ka njemu.

Iz Uprave policije je saopšteno da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije.

Saopšteno je da su četiri službenika Centra bezbijednosti Pljevlja povrijeđena, te da je brzom i efikasnom akcijom obezbijeđen stabilan red i mir, kao i da je u toku privođenje odgovornih za incident.

Protestne šetnje održane i u Beranama, Andrijevici, Budvi, dok je u Podgorici bila organizovana protestna kolona automobila.

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je blokirao put Berane-Andrijevca, na mjestu blokade koja je ranije razbijena.

Veliki broj građana Berana protestovalo je zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC-a. Građani su se okupili u centru, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije, gdje su uzvikivali “Ne damo vladiku”. Pred zgradom Centra bezbijednosti bile su se pojačane policijske snage.

Protestna kolona automobila krenula je nakon 19 sati ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ka centru grada. Kolona je nakon vožnje bulevarom zaustavljena kod mosta Blaža Jovanovića pri pokušaju prolaza kroz centar Podgorice.

I u Budvi je organizovana mirna protestna šetnja. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli ka zgradi opštine Budva uzvikujući “Ne damo svetinje”, “Ne damo vladiku”, “Milo, lopove” i “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora”.

Za četvrtak u 20 sati zakazano je novo okupljanje.