rat armenije i azerbejdžana

Objavljeni snimci žestokih sukoba, dronovima uništavaju oklopna vozila (VIDEO)

rat

Izbijanje borbi oko teritorija Nagorno-Karabaha, koji se nalazi unutar Azerbejdžana, ali kojim upravljaju etnički Armenci, najžešće je od 2016. godine

Armenske i azerbejdžanske snage razmijenile su žestoku vatru jutros, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za korištenje teške artiljerije.

Izbijanje borbi oko teritorija Nagorno-Karabaha, koji se nalazi unutar Azerbejdžana, ali kojim upravljaju etnički Armenci, najžešće je od 2016. godine.

Otcijepljeni teritorij izvijestio je da je ubijeno još 15 njegovih vojnika te da je vratio dio teritorija nad kojim je u nedjelju izgubio kontrolu, a Azerbajdžan je koristio tešku artiljeriju za granatiranje područja.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage granatirale grad Terter.

Nagorno-Karabah je objavio da je u nedjelju 16 njegovih vojnika ubijeno i više od 100 ranjeno nakon što je Azerbejdžan započeo zračni i artiljerijski napad.

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.