Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje

Objavljeno kolike su penzije u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Ministarstvo socijalnih poslova u svom odgovoru napominje da niska penzija iz obaveznog penzionog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti

Istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova pokazalo je da otprilike svaki peti penzioner u Njemačkoj prima manje od 500 eura penzije mjesečno, a oko polovina penzionera ne dosegne ni iznos od 1000 eura.

Oko 3,4 miliona starosnih penzija na kraju 2020. bilo je manje od 500 eura, što je, prema informacijama, bilo 19,8 posto.

Istraživanje je pokazalo da 49,5 penzionera ima penziju manju od 1000 eura mjesečno, a posebno velik broj malih penzija isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama, piše Fenix-magazin.

Njemački zastupnik Renee Springer zato upozorava kako su vlasti desetljećima provodile neodgovornu penzionu politiku.

Ministarstvo socijalnih poslova u svom odgovoru napominje da niska penzija iz obaveznog penzionog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti.

Ističu da male penzije proizlaze prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog penzionog osiguranja u penzije državnih službenika. Prema vladinu izvještaju o sigurnosti u starosti, niske penzije su “puno češće” u domaćinstvima s visokim primanjima.

U Njemačkoj živi oko 21 milion penzionera, a to ne uključuje samo starosne penzionere, već i osobe koje primaju porodične ili invalidske penzije.