Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obnova Big Bena u Londonu koštala bi 29 miliona funti

big-ben-IMG_0180

Obnova Big Bena, simbola Londona i najveće sahat-kule sa zvonikom na svijetu, mogla bi Englesku koštati 29 miliona funti.

Prema pisanju “Guardiana”, Parlament Velike Britanije vjeruje kako bi veliki toranj sa satom u srcu grada “mogao stati” ukoliko se ne primjene drastične rekonstrukcije objekta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pomenuti iznos bio bi utrošen na fiksiranje sata teškog 13 tona čije kazaljke su postavljene unutar željeznog okvira prečnika sedam metara. Kazaljka koja pokazuje časove dugačka je 2,7 metra dok je kazaljka koja pokazuje minute dužine 4,3 metra.

Prema posljednjim saznanjima, ukoliko se odobri rekonstrukcija drevnog londonskog sata, njegov mehanizam bio bi suspendovan na četiri mjeseca što bi bio njegov najveći zastoj u 156 godina dugoj historiji.

Stanovnici grada na rijeci Temzi tvrde kako je objekt prethodnih godina pretrpio značajna oštećenja na krovu sahat-kule, te tvrde da bi “zastoj u radu sata narušio međunarodnu reputaciju Londona”.

Inače, nakon izgradnje sahat-kule u neogotičkom stilu, mehanizam sata završen je 1854. godine nakon čega je 7. septembra 1859. godine sat zvanično počeo sa radom. Big Ben tako dugi niz godina važi za najtačniji sat na svijetu a zvuk njegovog zvona koristi se u mnogim satovima širom svijeta.

Često nazvan “veliki gospodin”, Big Ben je simbol Engleske i njenog glavnog grada, piše Anadolu Agency.