Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruralizacijom gradova uništena infrastruktura kulturnog života u BiH

gojer krug 99

Posredstvom političkih struktura, u Bosni i Hercegovini uništena je zajednička kultura na čijim temeljima je izgrađen etnonacionalizam, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 gdje je govoreno o temi “Primitivizam protiv kulture”, javlja Anadolu Agency (AA).

Primitivnu osobu ne određuje geografska odrednica, on nije određen socijalnom strukturom, stepenom obrazovanosti ili novcem već mentalitetom i oblikom ponašanja. Govoreći o tome, reditelj i književni radnik Gradimir Gojer kazao je kako je tema primitivizma u BiH i njene nadmoći nad kulturom, vrlo delikatna u BiH.

Nadmoć primitivizma nad kulturom: Ruralizacijom gradova unište

“Ruralizacijom bh. gradova uništena je infrastruktura kulturnog života u BiH, u oba entiteta podjednako. Druga stvar, ako je to tačno, a jeste, politička klasa stvorena na pljački zagovara zabavljačku kulturu duboko podijeljenih torova sa podrazumijevanjem negiranja drugačijeg mišljenja”, kazao je Gojer.

Jedan od takvih primjera, kako je istakao, jeste činjenica kako su nekadašnji domovi kultura danas pretvoreni u restorane.

[yuzo_related]

“Recimo, jedan od najatraktivnijih objekata u Sarajevu iznad grada je “Park prinčeva”, on je nastao na zemlji gdje je nekada bio dom kulture. Može li bolja ilustracija?”, upitao je Gojer.

Nekada je, prema njegovim riječima, na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu bilo po 14 premijera dok se danas u kulturi “slavi” ukoliko se upriliče dvije premijere. Sve to, kako navodi Gojer, pokazuje kako je u kulturološkoj sferi u BiH došlo do tabloitizacije te komercijalizacije.

“Knjiga i izadavaštvo nikada nisu bili u težoj poziciji od početaka pismenost na ovim prostorima. U kulturu je trenutno na sceni nekompetencija ministara. Posljedica toga je između ostalog i činjenica, da je prije 50 godina izrađen posljednji teatarski objekat u BiH. Zadnjih 50 godina nije cigla postavljena kada je u pitanju kulturni prostor. Valjda su to dovoljne činjenice da živimo u zemlji gdje etnonacionalističke palanke uništavaju i zatiru korijene zajedničke bh. kulture praveći kulturu torova, odnosno etnonacionalnih primitivizama – a ne kultura”, kazao je Gojer.

adilovic krug 99

Govoreći o medijskom prostoru, Gojer dodaje kako “poplave rijalitija” i sličnih programa pobuđuju najniže strasti primitivizma.

“Pojava takvih programa podgrijava najniže strasti primitivizma ali i nacionalizma jer je primitivizam predgrađe ili humus nacionalizma i šovinizma”, poručio je Gojer.