Predsjednik Srbije

Obraćanje Vučića povodom dešavanja na Kosovu: Kurti je glavni organizator haosa

Aleksandar Vučić
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell
Aleksandar Vučić

“Prema našim informacijama, trojica Srba sa Kosova su stradala, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo”, rekao je Vučić

Predsjednik Serbije Aleksandra Vučića večeras se obratio javnosti povodom današnjih događaja na sjeveru Kosova.

-Ovo je svakako jedan od najtežih dana za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine. Izvinjavam se građanima što nismo mogli ranije, zato što, kao što znate, od 1999. nemamo efektivnu kontrolu nad Kosovom. I trebalo nam je mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu. I sa druge strane da pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka – rekao je u večerašnjem obraćanju Vučić.

-Prema našim informacijama, trojica Srba sa Kosova su stradala, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo – dodao je Vučić.

-Noćas oko 02:46 minuta grupa Srba sa Kosova postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru KiM. Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac. U 08:57 prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjava i okršaj i dalje traju. u 10:15 Albanci saopštavaju da su četiri srpska grada zone terorističke operacije – rekao je predsednik Srbije.

-Ukupno 62 puta su koristili policiju protiv Srba. 56 etički motivisanih napada na Srbe. Da li će samo oni koje policija progoni, da bi izbjegli hapšenje Kurtijeve policije, naravno da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice. Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati. To jeste za svaku osudu i to je nešto što nije nikome potrebno, Kurti je glavni organizator haosa na Kosovu, i na to nema međutim – rekao je Vučić.

Podsjetimo, trojica napadača su ubijena, a petorica uhapšena poslije noćašnje pucnjave na na sjeveru Kosova kada je, prema navodima direkcije policije u Prištini, jedan policajac ubijen, a drugi ranjen. Nakon sukoba na ulazu u Banjsku, napadači su provalili u dvorište manastira, odakle su, kako se navodi, nastavili razmjenu vatre sa policijom.

Ulaz u selo sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić, kao i saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak su blokirani. Iz pravca Banjske na magistralnom putu čuje se sporadična pucnjava.

Cijelo obraćanje možete pogledati ispod: