Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osvrt

Obrad Mišo Stanišić: Avet fašizma nadvila se nad Crnom Gorom

obrad miso stanisic
FOTO: Fena

Kako dalje navodi, samo dan prije uz prisustvo predstavnika te i takve crkve, na žalost i na veliku bruku i sramotu, predsjednik slobodarskog Nikšića zaprijeti Crnogorcima da će proći kao nekada Turci, ako se ne posrbe kao što su uradili on i neki njegovi politički mentori

Avet fašizma nadvila se nad Crnom Gorom, upozorava bivši ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić, pitajući “da li ima zdravorazumnog građanina koji to ne vidi i sa strahom i zebnjom o tome ne razmišlja”.

Stanišić u auroskom osvrtu za portal Analitika.me navodi da na “svakodnevno u to uvjeravaju visoki funkconeri ‘oslobodilaca’ iz tridesetoavgustovske svite od prije četiri godine”.

– Mi koji pamtimo propagandu i narative nacionalista uoči i tokom krvavih devedesetih godina prošlog vijeka, svjesni smo opasnosti koja se iza brda valja – da se to može desiti i u našoj zemlji koja je jedina od ex Yu republika te strahote izbjegla. Stoga je i bila sigurno utočište za blizu 150 hiljada nevoljnika sa ratom zahvaćenih prostora. Bilo ih je svih vjera i nacija… – upozorava Stanišić.

Naglašava da “protagonisti ‘srbskog (polu) sveta’ taj scenario i danas zagovaraju”.

SPo njegovim riječima, sve to rade pod pokroviteljstvom jednog predsjednika susjedne države i crkve Srbije u Crnoj Gori.

– I te kako me brine činjenica da je ovih dana dodijeljen orden dokazanom pedofilu i zbog toga raščinjenom vladici Vasiliju Kačavendi. Da bruka bude veća dodijeljen mu je orden ustanovljen u znak sjećanja na strijeljane đake u Kragujevcu 1941. godine. Je li to neko opet puca u đake i njihove profesore u Šumaricama?! – piše Stanišić.

Kako mediji pišu, za uspostavljanje tog ordena najveću zahvalnost crkva Srbije duguje čovjeku koji je izašao ispod šinjela četničkog vojvode i presuđenoj ratnog zločinca Šešelja. To je onaj koji je u ratnom vihoru izjavio da za jednog ubijenog Srbina treba pobiti 100 muslimana. Nije teško pogoditi o kome se radi?

– Ne treba da nas iznenadi ako jednog dana posthumno dobije orden ozloglašeni zločinac a danas svetac pop Maca, za zločin nad porodicom Janketić i mnogim drugim žrtvama iz pljevaljskog kraja. Dok se Kačavenda na najsramniji i najmonstruozniji način rehabilituje dotle mitropolit crkve Srbije ustoličen pod pokrovcem i uz duge cijevi na Cetinju i u Cetinjskom manastiru drži opijelo izdajniku i kolaboracionisti svom crkvenom imenjaku Joanikiju Lipovcu i još ga nedostojni mitropolit naziva svetim Joanikijem. A dobro znamo da je taj izdajnik prisustvovao “Petrovdanskom saboru” stajući direktno na stranu okupatora kao dokazani srpski nacionalista i žestoki protivnik NOB-a – piše Stanišić.

Kako dalje navodi, samo dan prije uz prisustvo predstavnika te i takve crkve, na žalost i na veliku bruku i sramotu, predsjednik slobodarskog Nikšića zaprijeti Crnogorcima da će proći kao nekada Turci, ako se ne posrbe kao što su uradili on i neki njegovi politički mentori. “To je rekao niđe drugo nego ma slavnom Grahovcu đe se pronijela slava crnogorskog oružja i Crnogoraca.”

– Nimalo slučajno i nimalo naivno ovaj maldi ,,šubarić”, po ocjeni svog lidera najperspektivniji mlado političar u Crnoj Gori, zadojen nacizmom i fašizmom izjavi nešto što zdrav razum ne može da pojmi. Sjetimo se samo kako je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić rekao pred očima cijelog svijeta, neposredno poslije počinjenog genocida u Srebrenici, kako se: “Poslije bune protiv dahija osvetio Turcima na ovom prostoru”! Tako prekjuče nešto slično izjavi i ovaj nepomenik, samo što ovoga puta nijesu meta muslimani Bošnjaci nego Crnogorci – upozorava, izmežu ostalog, Stanišić.