Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez uspjeha

Obustavljena pretraga terena, dvogodišnja djevojčica Danka nije pronađena

danka ilic
Foto: Društvene mreže
Danka Ilić

Lokani mještani strahuju da je neko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) u srijedu navečer je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljnje potrage za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora čiji nestanak je prijavljen u utorak. Danka je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste hlače i maslinastozelenu jaknu. Jučer je u Srbiji prvi put aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”.

Pretraga je obustavljena nakon što svi dosadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, saopćio je MUP.

Policija, dodaje se, “nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti” o nestanku djevojčice.

Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju s psima tragačima. Angažirani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri.

Roditelji ispitani

Majka je ispričala kako je Danka nestala dok je ona išla dati vode starijem djetetu. “Okrenula sam se da dam vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovo, nje tu nije bilo”, ispričala je majka za Telegraf. 

Roditelji male Danke danas su ispitani u policiji. Srpski mediji javljaju da je policija izuzela mobitel majke i poslala ga na vještačenje. Društvenim mrežama širi se i snimka nadzorne kamere koja prikazuje mjesto s kojeg je Danka nestala. Na snimci se ne vidi puno toga, osim da u jednom trenutku prolazi automobil. MUP zasad nije komentirao snimku.

Srbija je u utorak navečer prvi put aktivirala alarm “Amber Alert” u potrazi za djevojčicom i SMS poruku “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama tri mobilna operatera.

Sistem “Amber Alert”

Sistem “Amber Alert”, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u maju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sistema, uspostavljenog u oktobru prošle godine.

Lokani mještani strahuju da je neko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Usvajanjem tzv. Tijaninog zakona srbijansko pravosuđe je, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža krivična djela počinjena nad malodobnim osobama. Donošenje zakona je inicirao Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije “Tijana Jurić” peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

Sistem “Amber Alert” uspostavljen je u Sjedinjenim Državama nakon što je djevojčica Amber Rene Hagerman kidnapirana, silovana i kasnije nađena ubijena 1996. godine, prenosi Hina.