Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon 24 sata

Dodik se konačno oglasio o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Što se tiče “Trojke” i njihove reakcije povodom nametanja zakona, Dodik je i njima poslao poruku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice trebali ozbiljno da shvate zvaničnike Republike Srpske kada su govorili da neće prihvatiti bilo kakvo nametanje.

“Samo djelimični pokušaj Evrope da se izvuče iz ovog gliba, aposlutno može da proizvede prestanak evropskog puta, ali to su oni izabrali i sada mogu to da rješavaju sa ovim Kristijanom Šmitom”, izjavio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše odluku visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona.

Predsjednik RS je rekao da ga ne čudi što su Nijemci bili u tome, ali ga čudi odakle Britanci da to podržavaju.

“Sve je to licemjerno, ali u svakom slučaju ono što ćemo mi raditi i kako i šta mislimo o nametanjima mogu svi zajedno da gledaju sutra u direktnom prenosu”, poručio je Dodik.

Što se tiče “Trojke” i njihove reakcije povodom nametanja zakona, Dodik je rekao: “Moguće je da se pripreme druge”.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je jučer odluku o tehničkoj izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja između ostalog, podrazumijeva uvođenje skenera i videonadzora u cilju transparentnijih izbora te da se spriječi zloupotreba, komplet pravila za izbornu kampanju, a predviđeno je i sankcioniranje.

Kazao je da su te izmjene važne na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Schmidtovu odluku podržali su predstavnici međunarodne zajednice u BiH, i zapadne diplomate. Odluku su podržali predstavnici stranaka Trojke, no ne i koalicioni partneri na entitetskom i državnom nivou, HDZ i SNSD.