El Salvador

Očuh je silovao od 12. godine: Rodila mu dijete, a sad joj prijeti zatvor

silovanej

Cortez je odvedena u bolnicu pošto ju je majka pronašla u teškim bolovima i s obilnim krvarenjem

Žrtva silovanja se suočava sa 20 godina zatvora, pod optužbom za pokušaj ubistva s predumišljajem, pošto je rodila dijete svog napadača u toaletu u El Salvadoru, a za koje je optužuju da je htjela da ga se riješi abortusom.

U slučaju koji ističe rigidnost državnog zakona o abortusu Imelda Cortez, 20 iz siromašne seoske porodice iz San Migela nalazi se u pritvoru od aprila 2017. godine, pošto je rodila dijete starijeg očuha koji ju je napastvovao.

Cortez je odvedena u bolnicu pošto ju je majka pronašla u teškim bolovima i s obilnim krvarenjem. Ljekar iz Hitne pomoći je posumnjao na abortus i pozvao je policiju. Istražitelji su pronašli bebu živu i zdravu.

Cortez je zlostavljao sedamdesetogodišnji očuh od njene dvanaeste godine. Ona je istakla da nije znala da je trudna. Beba je preživjela, ali je Cortez optužena za pokušaj ubistva s predumišljajem, odbijena joj je kaucija i poslana je u zatvor poslije sedam dana u bolnici.

– Ovo je najekstremnija, skandalozna nepravda protiv žene koju sam ikada vidjela. Država je u više navrata narušila Imeldina prava kao žrtve, ona je duboko pogođena, ali je negirala psihološki nadzor – kaže Berta Maria Deleon, jedna od braniteljica Cortez.

Abortus je nelegalan u svim slučajevima u El Salvadoru i potpuna zabrana dovela je do agresivnog proganjanja žena.

Dok je Cortez bila u bolnici, posjetio ju je očuh, prijeteći da će je ubiti, kao i njenu majku, braću i sestre, ukoliko ga prijavi. Drugi pacijent je čuo njihov razgovor i ispričao medicinskoj sestri, koja je pozvala policiju. Na prvom mjestu tužilac je optužio Cortez da je izmislila zlostavljanje da bi opravdala svoj zločin dok DNK test ne dokaže očinstvo. Njen očuh će tek biti osuđen.

Suđenje Cortez počinje danas, dok se presuda sudija očekuje za sedam dana, prenosi Blic.

Psihološka procjena je zapazila kognitivni i emocionalni deficit usljed zlostavljanja i traume, ali Cortez nije dobila nikakvu psihološku podršku otkad je pritvorena prije 18 mjeseci.