Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Od 1. juna otvaraju se škole i počinju sportska takmičenja

biciklisti london (1)

Velika Britanija je prva europska zemlja po broju umrlih od COVID-19, a u svijetu druga, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u Velikoj Britaniji povećan je za 113 i sada iznosi 38.489, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije objavilo je da je u zemlji zaraženo još 1.936 osoba, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 274.762.

Istovremeno, u prethodnom danu je urađeno još 115.725 testiranja, čime je ukupan broj testiranja u zemlji povećan na 4.285.738.

Velika Britanija je prva europska zemlja po broju umrlih od COVID-19, a u svijetu druga, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Mjere koje su se počele uvoditi 23. marta, postepeno se ukidaju od 13. maja.

U okviru druge faze ublažavanja mjera od 1. juna otvaraju se osnovne škole i počinju se održavati profesionalna sportska takmičenja, a 15. juna otvaraju se sva maloprodajna mjesta.

Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) Velike Britanije pokrenuo je novi sistem testiranja i praćenja ljudi kao mjeru prevencije i kontrole koronavirusa u jeku pandemije.

“NHS-ov novi Test and Trace sistem će pomoći u identifikaciji, izolaciji i kontroli koronavirusa, prevenirati širenje virusa i spasiti ljudske živote“, navodi se u saopćenju britanske vlade.

Sve osobe s pozitivnim nalazima testa na koronavirus bit će obavezno uključene u novi sistem kako bi se otkrili i pratili svi kontakti.

Istovremeno, sve osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama morat će biti u dvosedmičnoj kućnoj izolaciji.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock kazao je kako je novim sistemom moguće da se ograničenja kretanja i rada u društvu zamijeni mjerom identifikacije i izolacije sumnjivih pojedinaca.