Globus

Evropska komisija

Od 1. juna za kretanje unutar EU trebat će “covid – potvrda”

17/03/2021

Komisija poziva države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta

Evropska komisija je danas predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Evropskoj uniji.

Potvrde će sadržavati ograničeni skup podataka kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu / testu / oporavku i jedinstveni identifikator potvrde.

Komisija poziva države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. juna”.

Radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU.

Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne direktno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili prisustvo antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti se ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Po podacima Komisije, dosad se vakcinisano tek 3.5 posto stanovništva EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.