Globus

u cilju veće transparentnosti

Od 1. oktobra promjene u Njemačkoj: Bolovanje, naplata duga, korona mjere…

29/09/2021

Od 11. oktobra oni koji nisu cijepljeni sami će snositi račune za testiranje na koronu

Od 1. oktobra u Njemačkoj dolazi do nekoliko promjena vezanih uz bolovanje te naplatu duga čime bi se trebala osigurati veća transaprentnost i zaštita potrošača. Uz to, stanovnici koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa morat će, najavljeno je, plaćati testove na koronavirus.

Nacionalno udruženje liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja i Nacionalno udruženje obveznih fondova zdravstvenog osiguranja dogovorili su privremeni prijelazni rok za početak elektronske potvrde o radnoj nesposobnosti (eAU).

Naime, od 1. oktobra potvrda za bolovanje moći će se zatražiti elektroničkim putem, ali ordinacije koje još nisu opremljene potrebnom tehnologijom i dalje mogu izdavati potvrdu o bolovanju pismenim putem i to do 31. decembra 2021. godine. Tako medicinske prakse opremljene potrebnom tehnologijom mogu uvrstiti eAU u svakodnevni rad. Od januara 2022. svi će pomoći zatražiti potvrdu elektroničkim putem, piše Ärzteblatt.

Prema pisanju Ärzteblatta, prijelaz na eAU trebao bi se odvijati u dva koraka. Prvi korak počet će 1. oktobra 2021. uvođenjem eAU -a koji će se prenijeti zdravstvenim osiguravajućim društvima. Od 1. jula 2022. eAU će se slati i poslodavcima. Od tada pacijenti trebaju samo za sebe dobiti štampanu kopiju.

Reforma naplate dugova

Prvi dijelovi zakona o reformi naplate duga stupit će na snagu 1. oktobra. Prema informacijama iz savezne vlade, zakon bi trebao bolje zaštititi potrošače od pretjerano visokih naknada za naplatu i osigurati veću transparentnost. Prema istom izvoru, trenutni troškovi naplate u odnosu na uloženi trud su obično previsoki. U današnje vrijeme taj je problem kritičniji nego ikad, jer mnogi potrošači zbog pandemije koronavirusa ne mogu platiti sve svoje račune. Sveukupno, novi propisi trebali bi dovesti do smanjenja naknada za naplatu od 20 posto tokom reforme naplate duga.

U budućnosti bi trebalo biti lakše onim dužnicima koji pokušavaju brzo podmiriti dugove. Na primjer, ako podnesete zahtjev na prvi podsjetnik, trebala bi se primijeniti samo pristojba od 0,5. Davatelji usluga naplate trenutno zahtijevaju prosječnu stopu od 1,1. Naknade za manje štete također bi trebale biti ograničene, budući da naknade za podsjetnike obično čak premašuju zahtjeve za male iznose. Za potraživanja do 50 eura, naknada za podsjetnik ne bi trebala iznositi 45 eura kao dosad već samo 18 do 36 eura.

Daljnji propisi o naplati prema informacijama savezne vlade:

– U pravilu bi poslovnu naknadu koja se može zahtijevati za naplatu nespornog potraživanja trebalo ograničiti na stopu naknade od 0,9.

– Naknada za namiru, koja se može zahtijevati za sklapanje ugovora o plaćanju, bit će smanjena za pola za zahtjeve do 500 eura.

– U budućnosti će se izričito isključiti udvostručavanje troškova zbog naručivanja davatelja usluga naplate dugova i odvjetnika, što se često može uočiti tijekom predparničnog postupka i sudskog postupka

– Ukinut će se nejednako postupanje prema pružateljima usluga naplate duga u odnosu na odvjetnike kada traže troškove u sudskim postupcima za izbjegavanje.

Novi korona propisi

Dok oni koji su ozdravili i koji su cijepljeni protiv koronavirusa više ne podliježu obvezi testiranja. Od 11. oktobra oni koji nisu cijepljeni sami će snositi račune za testiranje na koronu. Izuzetak su osobe koje se ne mogu cijepiti ili za koje nema preporuka o cijepljenju, uključujući trudnice, djecu i adolescente mlađe od 18 godina.

Testiranje je obvezno za bolnice, domove umirovljenika, za događaje u zatvorenom prostoru, fitnes studije, sportske dvorane, bazene, smještaj i frizere, prenosi Fenix-magazin.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.