Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. oktobra svaki zaustavljen vozač u Srbiji duvat će balon

policija srbija

Saobraćajna policija u Srbiji je od 1. oktobra uvela novi kriterijum u radu, koji podrazumijeva da će svaki vozač, bez obzira da li je zaustavlјen zbog nekog prekršaja ili rutinske kontrole, biti podvrgnut testu alkoholisanosti.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić izjavio je da će ovakav način rada biti zastuplјen u narednom periodu u radu saobraćajne policije.

„Posedujemo dovolјan broj uređaja, koji omogućavaju brzu i efikasnu kontrolu, bez preteranog zadržavanja. Ukoliko uređaj pokaže da vozač ima prisustva alkohola u organizmu, pristupa se aktivnom uzorkovanju, odnosno utvrđuje se tačna količina alkohola u organizmu“, objasnio je Rebić.

On je istakao da je ovakav sistem uveden jer je praksa pokazala da je upravlјanje pod dejstvom alkohola najopasniji prekršaj i da su okolnosti pod kojima se događaju takve saobraćajne nezgode gotovo uvek fatalne, odnosno sa smrtnim posljedicama.

Svaka patrola, kako je objasnio Rebić, ima odgovarajući uređaj kojim će sprovesti kontrolu.

Taj princip je uveden kao standard od juče i u narednom periodu svaka kontrola podrazumijevaće i utvrđivanje da li je vozač pod dejstvom alkohola“.

Iz MUP-a Srbije očekuju da će pojačanom kontrolom otkriti i veći broj alkoholisanih vozača, ali i da će se vozači, znajući za taj princip, kloniti vožnje pod dejstvom alkohola.