Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna makedonija

Od danas obvezna potvrda o vakcinaciji za ulazak u kafiće, na utakmice ili koncerte

skoplje

Ugostiteljske objekte će moći da posjećuju i građani sa potvrdom o preležanom koronavirusu, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, poslije čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali

U Sjevernoj Makedoniji od danas će za ulaz u ugostiteljske objekte, na koncerte ili sportske događaje biti obvezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom koronavirusu.

Prema odluci Vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa od 16. augusta je zabranjen rad zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata, a za sjedenje u otvorenim dijelovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina će morati da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine protiv koronavirusa.

Ugostiteljske objekte će moći da posjećuju i građani sa potvrdom o preležanom koronavirusu, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, poslije čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne anticovid mjere striktno poštovale, a predviđene su novčane kazne. Za građane koji nemaju potvrdu, ili imaju lažnu, kazna je 250 eura, za pravno lice od 2.500 do 30.000 eura u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 eura.

Pored odlaska u kafiće, restorane ili noćne klubove, covid certifikat će biti neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizirati samo na otvorenom kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.