Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka šojgua

Od danas Rusima u Ukrajini komanduje general osuđen za šverc oružja

New Project – 2022-10-08T171135.995

U novembru 2017. Surovikin je imenovan za čelnika Vrhovnog savjeta Rusije. Prije toga, od oktobra 2013., komandovao je jedinicama Istočnog vojnog okruga (VVO), stoji u objavi ruskih medija

Šef Ministarstva odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu imenovao je armijskog generala Sergeja Surovikina komandantom ruskih snaga u Ukrajini. Potvrdio je to službeni predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Nakon više od 230 dana od početka agresije na Ukrajinu ruske okupacione snage stavljene su pod jednu komandu!

Surovikin je komandovao Južnom grupom ruskih trupa tokom “specijalne vojne operacije” kako u Moskvi nazivaju brutalnu agresiju na susjednu Ukrajinu. Prethodno je vodio ruske snage u Siriji, učestvovao u drugoj Čečenskom ratu i krvavom sukobu na području Tadžikistana, stoji u objavi ruskih medija.

Krajem septembra Surovikinu je dodijeljena titula Heroja Luganske Narodne Republike.

U novembru 2017. Surovikin je imenovan za čelnika Vrhovnog savjeta Rusije. Prije toga, od oktobra 2013., komandovao je jedinicama Istočnog vojnog okruga (VVO), stoji u objavi ruskih medija.

Vrlo brzo nakon imenovanja Surovikina, oglasio se Igor Strelkov, bivši operativac FSB-a i bivši ministar odbrane takozvane “Ruske narodne republike”, koji je o Surovikinu na svom Telegram kanalu objavio i nekoliko detalja koje mediji u Moskvi nisu naveli.

“Od pješaštva do svemirskog zrakoplovstva i natrag. Surovikin je služio u motorizovanim artiljerijskim jedinicama, dok je u Tadžikistanu, kao zamjenik komandanta 201. divizije, bio pritvoren i (mnogo kasnije) osuđen (uslovno na 1 godinu) od strane Vojnog suda za trgovinu oružjem. Naknadno je – nakon što je već prošao niz visokih generalskih dužnosti – na neki neshvatljiv način postao komandant zrakoplovno-svemirskih snaga. Vodio uspješnu “deeskalaciju” u blizini Kijeva”, napisao je Strelkov.

Imenovanje Strelkova objavljeno je danas, a podsjećamo da je jutros došlo do žestoke eksplozije na Krimskom mostu, ključnoj komunikacijskoj ruti za snadbjevanje okupacionih snaga na jugu Ukrajine.