Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naređenje vlade

Od iduće sedmice u Njemačkoj novi propisi: Ko i kako mora štedjeti energiju?

berlin unsplash

Prva vrijedi od 1. septembra do 28. februara iduće godine, a druga stupa na snagu 1. oktobra i vrijedi dvije godine – nju još mora potvrditi i gornji dom parlamenta Bundesrat

Njemačka vlada od iduće sedmice namjerava uredbama narediti smanjenje potrošnje plina i struje. Šta to konkretno znači? Ko mora štedjeti i kako? Odgovore donosi Deutsche Welle.

Od iduće sedmice u Njemačkoj vrijede novi propisi o štednji energije. Savezna vlada je na temelju Zakona o osiguranju opskrbe energijom donijela dvije uredbe. Prva vrijedi od 1. septembra do 28. februara iduće godine, a druga stupa na snagu 1. oktobra i vrijedi dvije godine – nju još mora potvrditi i gornji dom parlamenta Bundesrat.

Prema navodima saveznog ministra ekonomije Roberta Habecka, cilj novih propisa je “nacionalnim naporima” u iduće dvije sezone grijanja “uštedjeti mnogo više plina”. To se odnosi na kućanstva, poduzeća i javne ustanove. Ko i kako treba štedjeti? Evo kratkog pregleda:

Najniža temperatura u iznajmljenim stanovima

Od septembra se privremeno ukida odredba u ugovorima o najmu stana prema kojoj su podstanari dužni održavati određenu minimalnu temperaturu u stanu. To znači da će podstanari smjeti i manje grijati ako žele štedjeti energiju. No oni i dalje ostaju obvezni “odgovarajućim ponašanjem kod grijanja i prozračivanja sprječavati nastanak štete na unajmljenoj stvari”.

Grijanje privatnih bazena

Privatni bazeni, i vanjski i unutarnji, ne smiju se više grijati na plin ili struju. Iznimka je ako se bazen koristi u terapeutske svrhe. Ta se zabrana ne odnosi na bazene u hotelima, javnim kupalištima i centrima za rehabilitaciju.

Maksimalna temperatura u javnim prostorima

U javnim zgradama radne prostorije smiju biti zagrijane na maksimalno 19 stepeni. Ako se u tim prostorijama obavljaju fizički poslovi, temperatura smije biti i niža. U javnim zgradama po mogućnosti više neće biti grijani hodnici, velike hale i prostorije s tehnikom. To pravilo ne vrijedi za bolnice, staračke domove i druge socijalne ustanove.

Topla voda u javnim zgradama

U javim zgradama također više neće smjeti biti uključeni bojleri za umivaonike koji se koriste za pranje ruku. Iznimka je ako toplu vodu zahtijevaju higijenski razlozi. Tamo gdje se voda centralno zagrijava, temperatura mora biti smanjena. Iznimke su škole, dječji vrtići, starački domovi i bolnice.

Osvjetljavanje zgrada i spomenika

Osvjetljenje zgrada i spomenika iz isključivo estetskih razloga više neće biti dozvoljeno. Iznimka su osvjetljenja kraćeg trajanja na kulturnim priredbama i pučkim svečanostima. Osvjetljavanje iz sigurnosnih razloga i dalje je dozvoljeno.

Reklame, izlozi i vrata na trgovinama

Svjetleće reklame moraju biti isključene od 22 do 6 sati. Iznimka je ako su nužne radi sigurnosti u prometu, recimo kod autobusnih postaja. Zabrana osvjetljenja vrijedi i za izloge trgovina.

Nadalje, ako se prodavaonice griju, između septembra i kraja februara više ne smiju stalno imati otvorena vrata.

Dužnost informiranja podstanara

Distributeri plina i vlasnici većih stambenih zgrada moraju svoje kupce odnosno stanare pravovremeno informirati o troškovima koje će imati za energiju i o mogućnostima uštede. To se mora provesti najkasnije do početka sezone grijanja.

Kontrola sistema grijanja i potrošnje energije

Od 1. oktobra na snagu stupaju daljnje mjere. One se odnose na javne, privatne i poslovne zgrade. Predviđena je, među ostalim, obvezna kontrola sustava plinskog grijanja jednom godišnje. Neučinkoviti sustavi grijanja koji troše previše plina moraju biti zamijenjeni.

Tvrtke s potrošnjom većom od 10 gigavatsati godišnje obvezuju se na provedbu mjera za racionalniju potrošnju energije.