Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinska služba sigurnosti

Podignuta optužnica protiv Kadirova i njegovih saradnika za ratne zločine

kadirov

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je na službenim stranicama da je prikupila “neosporne dokaze o ratnim zločinima” koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov, prenosi AP.

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita.

Prema SBU-u, Kadirov je lično vodio razvoj i planiranje određenih vojnih operacija nekih čečenskih jedinica u februaru i martu 2022 godine. Tvrde da je također izdavao naredbe i primao izvještaje sa ratišta.

Martinov je, prema SBU-u, lično predvodio zauzimanje psihoneurološkog internata 5. marta u Borođanki, u Kijevskoj oblasti, kada je gotovo 500 njegovih pacijenata i članova osoblja uzeto za taoce.

Mezhidov je krajem februara i početkom marta predvodio zarobljavanje i držanje kao taoca gotovo 200 civila u Hostomelu, navela je sigurnosna služba Ukrajine.

Istražitelji SBU-a sumnjiče Kadirova da je pripremao i pokrenuo agresorske napade, počinio radnje u svrhu promjene ukrajinskih granica i opravdavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Martinov i Mezhidov optuženi su za kršenje zakona i običaja ratovanja.