Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kronen Zeitung"

Od nedjelje u Austriji nova pravila, na udaru nevakcinisani, policijski sat za ugostitelje

Vjerovatno će ostati na snazi obaveza nošenja FFP2 maske

Savezna austrijska vlada i guverneri pokrajina sastali su se u srijedu ujutro kako bi razmotrili opcije za prestanak ograničenja kretanja koje je na snazi u toj zemlji.

Ograničenja izlaska za vakcinisane i oporavljene od Covida-19 trebala bi biti ukinuta u nedjelju u cijeloj Austriji, piše Kronen Zeitung, a ta mjera će vrlo vjerovatno ostati na snazi kada su nevakcinisani u pitanju.

Isti izvor navodi da će vjerovatno biti uveden policijski sat u ugostiteljstvu, te još neke mjere.

Tako će lockdown za vakcinisane i oporavljene prestati u subotu u ponoć, nakon tri sedmice koliko je bio na snazi. Sva područja – trgovina, pružatelji usluga poput frizera, gastronomije, turizma, kulture, sporta – osim noćnog ugostiteljstva, smiju se otvoriti za vakcinisane i oporavljene.

Vjerovatno će ostati na snazi obaveza nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima. 3G pravilo (vakcinisan, prebolio, testiran) još uvijek vrijedi na radnom mjestu.

Što se tiče policijskog sata za ugostiteljstvo, on će kako piše Krone pozivajuće se na svoje izvore, počinjati od 23 sata. Također, saveznim državama biće ostavljena mogućnost da po potrebi uvode posebne mjere.