Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka kriznog stožera

Od ponoći nove stroge mjere u Hrvatskoj, novi su uslovi i za prelazak granice

bozinovic

Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2.623 nova slučaja zaraze koronavirusom, od toga je u Gradu Zagrebu njih 451

Na redovnojkonferenciji za medije, zbog 47-postotnog povećanja broja novozaraženih, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je nove mjere na nacionalnoj i na županijskim razinama prema kojima će se u Gradu Zagrebu maske morati nositi stalno i na otvorenom prostoru, a zatvaraju se dječje igraonice i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2.623 nova slučaja zaraze koronavirusom, od toga je u Gradu Zagrebu njih 451.

Od 19 preminulih u posljednja 24 sata, koji čine ukupnu brojku od 5.947 preminulih od početka epidemije, prosječna dob preminulih je 73 godine, s tim da je najmlađa osoba imala 47 godina, a sve su imale multiple komorbiditete.

Zaključno s jučer, utrošeno je 463.003 doze cjepiva, cijepljeno je 374.399 osoba, s tim da je cijepljenje završeno za 87.171 osobu.

„Na tjednoj razini, u prva tri dana došlo je do porasta od 47 posto u odnosu na isti period prošlog tjedna”, izvijestio je epidemiolog Krunoslav Capak.

Prosječna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 448,2, po čemu je Hrvatska na 12. mjestu EU zemalja. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika iznosi 1460,8, po čemu je Hrvatska na 18. mjestu ljestvice EU zemalja.

Danas je ukupan udio pozitivnih u broju testiranih 24,7, dok je prosjek za proteklu sedmicu 20,1, a za zadnjih 14 dana 17,9 posto.

Halmed je do jučer zaprimio 2.111 sumnji na nuspojave na cjepiva protiv Covida-19, 1.122 na Pfizer, 142 na Modernino i 845 prijava na AstraZenecino cjepivo.

Šef Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je donošenje novih epidemioloških mjera na nacionalnoj i regionalnoj razini koje će se donositi u suglasnosti sa pojedinim županijskim Stožerima civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, najavio je Božinović.

„Budući da epidemiološka situacija nije ista na području cijele Republike Hrvatske, nove ili strože mjere uvodimo na prijedlog županijskih stožera, što se pokazalo kao dobar pristup kada govorimo ne samo o pojedinim mjerama nego kad je vidljivo da su stožeri po županijama puno aktivniji”, kazao je Božinović.

Produžene su tri nacionalne odluke do 15. aprila koje se odnose na postojeće mjere u javnom prijevozu, na rad trgovina i trgovačkih centara.

U odluci koja se odnosi na okupljanja izvršene su dvije izmjene, ponovno je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang takmičenja te za vrhunske sportaše, a ograničen je i rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

Donesena je privremena odluka o zabrani i ograničenju prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

„Za ulazak u Republiku Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi koje međusobno priznaju države članice EU, moći će se ući s potvrdom o vakcinisanju ili potvrdom o preboljenju bolesti Covid-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije”, naveo je Božinović.

Djeca do sedam godina mogu prijeći granicu ukoliko su u pratnji roditelja koji imaju potvrdu o vakcinisanju ili preboljenoj bolesti, kazao je Božinović.

Županijski stožer Grada Zagreba najavio je obvezu nošenja maski na svim otvorenim prostorima, što će Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske tijekom dana razmotriti i najvjerojatnije odobriti, kazao je Božinović.