Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večernji saznaje

Od sutra nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Koja cjepiva će se priznavati na granici?

22.07.2020., Vir - Prema rekordnom broju turista Otok Vir je i ove godine vodeca hrvatska top destinacija. Tome najbolje svjedoce prepune plaze. Glavna virska Jadro plaza. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska se po ovom pitanju odlučila postaviti pragmatično

Odluka Hrvatske da turistima od 1. aprila omogući dolazak izaziva nova pitanja.

Od tog će datuma strani gosti u Hrvatsku ulaziti, umjesto isključivo s negativnim PCR-om, i s potvrdama o cijepljenju ili o preboljenom COVID-19, a osim PCR-a bit će dovoljan i negativan nalaz nekog od brzih antigenskih testova s liste odobrenih u EU, od kojih neke 11 zemalja već priznaje.

Ali, mnogi sad traže odgovor na još jedno pitanje koje na nivou Europske unije tek treba biti riješeno: koja će sve cjepiva EU članice priznavati za prelazak granica?

Hrvatska se i po tom pitanju odlučila postaviti pragmatično i ne čekati zajednički EU stav.

Naime, saznaje Večernji list neslužbeno, ali iz prilično pouzdanih izvora, hrvatske vlasti neće praviti razliku između toga je li turist koji nam dolazi na odmor cijepljen Pfizerom, AstraZenecom, Sputnikom ili, recimo, nekim kineskim cjepivom.

Za hrvatske je vlasti jedino važno da gosti koji dolaze imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika.

Hrvatska ekonomija o uspjehu sezone uvelike ovisi, a turizam, pak, uvelike ovisi upravo o strancima.

Čak i lani, kad se broj domaćih gostiju ponajmanje razlikovao od brojki prije pandemije, stranci su i dalje dominirali. Domaćih je bilo nešto više od 1,6 miliona i samo 18% manje nego 2019., a stranaca i u debelom minusu od 55%, više od šest miliona.