Korona virus u regiji

Od Vardara do Triglava zaražena 321, umrla jedna osoba

Koronavirus

Među zemljama regiona, danas do 15 sati najviše zaraženih je u u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivna 181 osoba, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj

U zemljama regije Zapadnog Balkana do sada je korona virusom zaražena ukupno 321 osoba. Najveći broj zaraženih zabilježen je u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivna 181 osoba, kao i jedan smrtni slučaj, dok u Crnoj Gori još uvijek nema zaraženih korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u četvrtak proglasila pandemiju korona virusa. Glavno žarište virusa, koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu, trenutno se nalazi na europskom kontinentu, a najteža situacija je u Italiji, zatim u Španiji i Francuskoj, gdje je najveći broj zaraženih i umrlih.

Kada je riječ o sedam zemalja regije Zapadnog Balkana, u kojima živi oko 22 miliona stanovnika, do sada je zabilježen ukupno 321 slučaj zaraze korona virusom. Među zemljama regiona, danas do 15 sati najviše zaraženih je u u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivna 181 osoba, a zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Prati je Hrvatska, gdje su danas zabilježena tri nova slučaja zaraze koronom, a ukupan broj zaraženih u zemlji popeo se na 49 ljudi. U Srbiji je koronom zaraženo 46 osoba, a u Bosni i Hercegovini 21, u Sjevernoj Makedoniji 19, na Kosovu pet. Crna Gora je jedina zemlja regiona, ali i jedna od rijetkih u svijetu, u kojoj još uvijek nema građana pozitivnih na korona virus.

Korona virus, koji je prvi put otkriven u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u brojne zemlje svijeta, do sada je zarazio više od 160.000 ljudi širom svijeta.
Podaci pokazuju da je posljedicama zaraze korona virusom do sada umrlo 6.065 osoba, ali i da je izliječena 75.967 osoba.

U Kini je umrlo 3.199 osoba, Italiji 1.441, Iranu 724, Španiji 289, Francuskoj 91, SAD-u 60, Njemačkoj 10.