Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odalović: Hrvatska se mora suočiti sa zločinom u Oluji

Veljko Odalovic

Hrvatsko društvo mora se suočiti sa zločinom počinjenim u vojno-policijskoj akciji Oluja, jer tek kada se to dogodi ima nade i perspektive da mnoga pitanja budu riješena na civilizacijski način, izjavio je u petak predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalović.

On je, na konferenciji Udruge obitelji nestalih i poginulih osoba “Suza”, u povodu 22. godišnjice progona i stradanja Srba u Hrvatskoj, rekao da to što nema pravde govori kakav je odnos ne samo hrvatskog društva prema zločinima, nego i međunarodne zajednice, koja je, kako je kazao, oslobodila generala Antu Gotovinu, koji je bio kreator ove akcije.

Kritizirajući s tim u vezi Haški tribunal, Odalović je istaknuo da je nekažnjavanje zločina, koji su bili teški i svirepi, nešto što se ne smije dogoditi zbog budućnosti odnosa dvije zemlje, ali i samog hrvatskog društva, javio je Tanjug.

“Ovo je datum koji nitko ne treba slaviti. Da je svijesti u Hrvatskoj ne bi imali dijametralan stav o svemu. Ovo o čemu stradalnici pričaju, sve dobro znaju hrvatski dužnosnici”, rekao je Odalović, naglasivši pri tome kako se “ne može slaviti velika pobjeda, kako ovu akciju nazivaju u Hrvatskoj, jer je u njoj stradala nejač”.

“Ne služi na čast bilo čijoj vojsci slaviti pobjedu nad starima od preko 60 godina, nad djecom i ženama. Kada pogledamo evidenciju nestalih, gdje se 900 vodi kao nestalo, i vidimo njihovu strukturu, najveći broj onih koje tražimo je preko 60 godina, i 540 žena”, kazao je Odalović istaknuvši kako se predugo čeka i na ekshumaciju poznatih grobnih mjesta.

Po njegovim riječima, slična je situacija i sa žrtvama na Kosovu, gdje se albansko društvo na isti način odnosi prema žrtvama.

Na današnji dan, kako je kazao, u regiji nije rasvijetljena sudbina 10.457 nestalih, iza kojih stoji oko 100.000 članova obitelji.

“Oni koji su činili zločine nemaju ni vjeru ni naciju. Oni su zločinci koji za to što su činili moraju i odgovarati”, rekao je Odalović.