Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odana počast žrtvama na Ovčari

ovcara

Pod geslom “Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga” u nedjelju je u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, mimohodom od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru do 7,5 kilometara udaljenog spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari, odana počast za 264 branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i ubijenih na tom najvećem vukovarskom stratištu gdje je 2006. godine ekshumirano 200 tijela, a za posmrtnim ostacima preostalih ubijenih još se traga.

“Ovo je deveti po redu mimohod kojim odajemo počast žrtvama strašnog zločina na Ovčari, a za 25. obljetnicu ponovno pozivamo, kao i svih ranijih godina, da se dozna istina o svih 931 nestaloj osobi u Domovinskom ratu, pozivamo zločince od kojih neki još žive u Vukovaru da im proradi savjest i kažu – gdje su naši najmiliji”, poručila je iz kolone predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Milić.

U mimohodu je odajući počast žrtvama Ovčare koračao i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved poručivši da Vukovar ne može i neće ostati sam.

“Odgovornost je svih nas, posebno prema obiteljima, da nestale osobe budu pronađene, a počinitelji strašnog zločina kažnjeni”, rekao je Medved.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je da se ovim mimohodom spajaju dvije masovne grobnice, ona na Memorijalnom groblju s ovom na Ovčari te se odaje počast žrtvama agresije na Vukovar 1991. godine i zločina počinjenih nad gradom i njegovim ljudima.

“Moramo biti ponosni na ono što su nam u zalog ostavili svi hrvatski branitelji posebno oni u Vukovaru”, rekao je Penava.

Kod spomen-obilježja ubijenima na Ovčari vijence se uz ministra Medveda, predstavnike Udruge djece poginulih i nestalih branitelja te grada Vukovara, položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, 204. vukovarske brigade, Udruge HOS Vukovar i niz drugih braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a potom su svijeće zapalili i predstavnici brojnih udruga iz cijele Hrvatske kao i brojni građani koji su danas došli odati počast žrtvama Ovčare.

U sklopu programa “Ovčara-vječna rana” pročitana su imena svih ubijenih dok je župnik vukovarske Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić predvodio molitvu.