Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haški tribunal

Odbrana zločinca Mladića: Degerativne promjene zahvatile više od 50 posto mozga

ratko mladic

Lukić je rekao da je aritmija prva manifestacija i simptom prije srčanog udara

U Međunarodnom mehanizmu za krivične tribunale u Hagu danas je održana statusna konferencija – ročište posvećeno tehničkim pitanjima u žalbenom postupku na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, na kojem je odbrana ponovo ukazala na to koliko je kritično loše njegovo zdravstveno stanje.

Ročištu je prisustvovao ratni zločinac Ratko Mladić, koji je otežano izgovarajući riječi, odgovorio na proceduralno pitanje sudije da li razumije o čemu se govori, ali se u daljem toku nije obraćao sudu, već je to činio njegov advokat Branko Lukić.

Lukić je ustvrdio da medicinska dokumentacija Mladića, koju je odbrana nedavno dobila, pokazuje kalcifikaciju i ozbiljne degenerativne promjene koje su zahvatile više od 50 odsto mozga.

On je naveo da je drugi problem kardiovaskularni sistem i srce i ukazao da je Mladiću ustanovljena aritmija, te da trenutno postoji veliki rizik od novog moždanog i srčanog udara.

Lukić je rekao da je aritmija prva manifestacija i simptom prije srčanog udara i kritikovao to što nadležni u Hagu koriste izraz “bezazlena” aritmija, naglašavajući da medicina aritmiju nikada ne kvalifikuje kao bezazlenu.

Predstavnik haškog Tužilaštva zamolio je sud da, najmanje osam sedmica prije završne rasprave u žalbenom postupku, obavijesti Tužilaštvo kada će završna rasprava biti zakazana.