Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođeni mirovni pregovori o ratu u Siriji

skola sirija djeca

Mirovni pregovori o ratu u Siriji, koji su trebali biti nastavljeni u Ženevi 25. februara, odgođeni su, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ujedinjenih nacija (UN) za AA je potvrđeno da su sirijski pregovori prolongirani za neki drugi datum.

“Sirijski pregovori koji su trebali ponovo početi 25. februara odgođeni su zbog tehničkih i logističkih razloga”, kazali su iz UN-a.

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju, izjavio je 19. februara da se mirovni pregovori neće nastaviti 25. februara u Ženevi, kao što je prvobitno bilo planirano. De Mistura je u intervjuu za jedne švedske novine kazao da je nerealno očekivati da u tako kratkom roku sve strane u sirijskom sukobu ponovo okupi za jednim stolom. No, istakao je da postoji ogromna želja da se to što prije dogodi.

De Mistura je obustavio mirovne pregovore 5. februara zbog ogromnih razlika u stavovima obiju strana, koje su nastale zbog bombardovanja i pokretanja vojnih akcija na terenu.

On je u spomenutom intervjuu, između ostalog, rekao: “Trebaju nam pravi pregovori o miru, a ne samo da se priča o pregovorima.”

Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobili vlada predsjednika Bashara al-Asada i pobunjenici koji su Assada željeli svrgnuti s vlasti.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su u ponedjeljak u večernjim satima postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu. Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju ISIS i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, rekao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

“Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi sa uslovima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje petu godina.