Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Humanitarna pomoć

Odgođeno otvaranje prelaza Rafah, sve teže stanje u pojasu Gaze

humanitarna pomoc konvoj gaza refah egipat
Foto: Pixsell

Lazzarini je upozorio na užasnu situaciju za civile unutar Gaze, ponovno pozivajući na koridore humanitarne pomoći

Otvaranje graničnog prijelaza Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, planirano za danas, ipak je odgođeno. Preko tog prijelaza trebala bi biti dopremljena humanitarna pomoć za Gazu iz Egipta, javlja CNN.

U Egipat je došao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

-U ovoj humanitarnoj katastrofi pozivam na dvije hitne akcije. Hamas pozivam na hitno i bezuslovno oslobađanje talaca, Izrael da odmah omogući neograničeni pristup humanitarnoj pomoći kako bi se osigurale najosnovnije potrebe ljudi u Gazi.

Civili u Gazi očajnički trebaju usluge i zalihe, a za to nam je potreban brz, neometan humanitarni pristup. Trebamo hranu, vodu, lijekove i gorivo odmah – poručio je Guterres.

Također, direktor Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Philippe Lazzarini rekao je u izjavi za BBC da je Bliski istok na rubu ponora kao rezultat rata između Izraela i Hamasa.

-Svijet gubi svoju ljudskost – rekao je Lazzarini i podvukao da bi se nasilje moglo preliti na čitavu regiju.

Lazzarini je upozorio na užasnu situaciju za civile unutar Gaze, ponovno pozivajući na koridore humanitarne pomoći.

Govoreći u Jerusalemu, Lazzarini je osudio Hamasov napad na Izrael, nazvavši ga užasnim i barbarskim masakrom koji je stvorio nacionalnu, kolektivnu traumu u Izraelu.

-Ali ovaj događaj ipak ne opravdava da se rat vodi bez ikakvih ograničenja – rekao je on. “Ne vjerujem da je ubijanje još više civila u interesu buduće sigurnosti i mira ovdje u regiji”.