Globus

Sud u Londonu

Odgođeno ročište o izručenju Assangea zbog koronavirusa

10/09/2020

Sutkinja Vanessa Baraitser odgodila je ročište do ponedjeljka nakon što joj je rečeno kako je moguće da je jedna pravnica koja zastupa Sjedinjene Države bila izložena virusu

Ročište u londonskom sudu o izručenju Sjedinjenim Državama osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea odgođeno je u četvrtak jer da je jedna od pravnih zastupnica mogla biti izložena COVID-19.

Assange se bori protiv izručenja Sjedinjenom Državama koje ga traže zbog urote u hakiranju vladinih kompjutera i kršenja zakona o špijunaži zbog objavljivanja povjerljivih diplomatskih depeša od WikiLeaksa u periodu 2010. i 2011. godina

Sutkinja Vanessa Baraitser odgodila je ročište do ponedjeljka nakon što joj je rečeno kako je moguće da je jedna pravnica koja zastupa Sjedinjene Države bila izložena virusu. Pravnica je testirana u četvrtak i rezultati se očekuju u petak, kazala je.

– Trenutno bismo morali računati na pretpostavku da je ona zaražena s COVID-om. Ako je ta pretpostavka tačna, mi zaista ne bismo trebali biti ovdje u sudnici, i nije moguće reći koliko bi se sve ovo moglo produžiti – izjavio je Edward Fitzgerald, Assangeov advokat u londonskom sudu Old Bailey u kome se održava ročište, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.