u gradu na Neretvi

Palmer i Nelson u Mostaru s predstavnicima političkih stranaka i nevladinog sektora

palmer-mostar

Ocjene su da njegov dolazak u Mostar pokazuje koliko je međunarodnoj zajednici i američkoj administraciji Mostar važan faktor prilikom političkog napretka Bosne i Hercegovine

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer, te ambasador SAD u BiH Eric Nelson danas su se u Mostaru sastali s predstavnicima Gradske izborne komisije Mostar , kao i predstavnicima nevladinih organizacija Pod lupom i Centri civilnih inicijativa. Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu , Palmer i Nelson su s domaćinima razgovarali o važnosti provođenja slobodnih, poštenih i transparentnih izbora u Mostaru.

Također, objavljeno je i da su se Palmer i Nelson sastali i sa predstavnicima devet parlamentarnih stranaka koje imaju svoje ogranke u tom gradu i koje su zajedno radile na postizanju Mostarskog sporazuma i razgovarali o važnosti njegove provedbe ne samo za Mostar već i za cijelu BiH.

Palmer je juče tokom posjete Sarajevu izjavio kako u Mostar odlazi da iskaže punu podršku konačnom održavanju lokalnih izbora u tom gradu, 20. decembra.

Ocjene su da njegov dolazak u Mostar pokazuje koliko je međunarodnoj zajednici i američkoj administraciji Mostar važan faktor prilikom političkog napretka Bosne i Hercegovine.

Inače, u okviru posjete BiH Palmer se jučer u Sarajevu sastao s članovima državnog Predsjedništva sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, ali i o BiH 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i njenoj budućnosti.

Visoki zvaničnik SAD sastao se jučer i s članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerima Federacije BiH i Republike Srpske, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. Glavna tema razgovora bili su razgovori o predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji , kao ekonomija i posljedice koje je na ekonomiju ostavila pandemija koronavirusa.