Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kočevje

Odjeknula snažna eksplozija u fabrici u Sloveniji, veliki je broj povrijeđenih

kocevje yt

Aktivirane su vatrogasne i medicinske ekipe, ekološka laboratorija sa mobilnom jedinicom, kao i helikopterska pomoć, saopćeno je iz Uprave zaštite i spašavanja

Više od deset osoba je povrijeđeno u eksploziji koja se dogodila u jutarnjim satima u hemijskoj fabrici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeno je oko 20 osoba, objavio je slovenski STA. Povrijeđeni su prevezeni u Univerzitetski medicinski centar u Ljubljani.

Aktivirane su vatrogasne i medicinske ekipe, ekološka laboratorija sa mobilnom jedinicom, kao i helikopterska pomoć, saopćeno je iz Uprave zaštite i spašavanja.

Navodno trenutak eksplozije (Foto: Facebook)

Na licu mjesta su ekipe hitne pomoći, a magistralni put kroz Kočevje je zatvoren.

“Preporučujemo da ljudi zatvore prozore i vrata i ne ostaju vani unutar 500 m od mjesta eksplozije. Došlo je do curenja opasnih tvari, ali neće izaći izvan kruga tvornice”, poručili su iz Službe za spašavanje.

Kompanija, koja je jedan od najvećih poslodavaca u regionu, uglavnom se bavi proizvodnjom smola za boje i lakove i drvnom, građevinskom i tekstilnom industrijom.

Panika među školskom djecom

Nakon jutarnje eksplozije u tri kočevske osnovne škole zatvoreni su svi prozori, isključena je ventilacija te su svi ostali u zatvorenim prostorima.

Neki roditelji i dalje dolaze po svoju djecu.

“Prozori su se jako tresli – prozori koji su bili otvoreni nekoliko puta su se otvarali i zatvarali.

Među djecom je nastala panika. Vidjeli smo puno dima i jaku vatru”, rekla je direktorica škole Ljubo Šercer Barbara Poje, koja dodaje kako sada pokušavaju smiriti djecu raznim aktivnostima i nastaviti s nastavom.