Evropski parlament

Odobren bezvizni režim za građane Kosova: “Korak bliže EU”

kosovo ep vize twitter
Foto: Twitter

Građani Kosova moći će slobodno putovati u Schengen zoni od 1. januara 2024. na razdoblje od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dan


Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) odobrili su danas u Strasbourgu odluku o ukidanju viza za građane Kosova koji će moći slobodno putovati u Schengen zoni 1. januara 2024. godine.

Nakon ovog posljednjeg u nizu glasanja u procesu koji je otpočeo ove godine, u srijedu će biti upriličena ceremonija na kojoj će predstavnici EP i Vijeća ministara Evropske unije (EU) potpisati pravni akt kojim odobravaju ukidanje viza za Kosovare.

Tom prilikom kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako su to sjajne vijesti za građane Kosova te zahvalio europarlamentarcima na podršci.

“Evropski parlament odobrio je bezvizni režim za naše građane počevši od 1. januara 2024. To nas dovodi do važnog koraka bliže Evropskoj uniji i doprinosi bogatstvu koje EU nudi. Hvala europarlamentarcima na podršci”, napisao je Kurti na Twitteru.

Vlada Kosova je saopćila da će prvi potpredsjednik te vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi prisustvovati ceremoniji potpisivanja.

“Vizna liberalizacija je sada realnost. Danas je konačna odluka o liberalizaciji viznog režima pozitivno izglasana u Evropskom parlamentu. Službeno će biti potpisana u srijedu u Strasbourgu u Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a, gdje će prisustvovati i prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi”, navodi se u saopćenju iz kosovske Vlade, prenose Reporteri.

Odluka o viznoj liberalizaciji stupit će na snagu nakon što bude objavljena u Službenom glasniku EU za dvadesetak dana, a građani Kosova moći će slobodno putovati u Schengen zoni od 1. januara sljedeće godine na razdoblje od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Evropska komisija je još 2018. godine preporučila ukidanje viznog režima s Kosovom, a pitanje viznog režima postalo je aktualno nakon ruske agresije na Ukrajinu nakon što je EU otvorila pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te dodijelila kandidatski status Bosni i Hercegovini.