Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

peking

Održana najveća vojna parada u historiji Kine (FOTO/VIDEO)

EFxBKfSXoAAZCK4

Velika vojna parada u Kini se održava svake desete godine, a i današnja je iskorištena za pokazivanje moćnog arsenala kojeg posjeduje vojska najmnogoljudnije zemlje na svijetu

Velikom vojnom paradom u Pekingu je obilježena 70. godišnjica uspostave Narodne Republike Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Paradu je otvorio kineski premijer Li Keqiang, a prisutnim se obratio kineski predsjednik Xi Jinping koji je bio odjeven u uniformu nalik onim koje je nosio bivši kineski lider Mao Zedong.

Nacionalni praznik Kina slavi u jeku brojnih izazova, uključujući masovne proteste u Hong Kongu i trgovinski rat sa SAD-om, a Xi je najavio da će Kina nastaviti politiku otvaranja koja će koristiti svima.

“Ne postoji sila koja može uzdrmati suverenitet i status Kine, niti zaustaviti kineski narod i naciju na putu napretka. Kineska vojska mora braniti mir“, poručio je Xi s Vrata nebeskog mira gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong na današnji dan 1949. godine proglasio osnivanje Narodne Republike.

Paradi su prisustvovali i bivši predsjednici Kine Hu Jintao i Jiang Zemin, kao i čelnica Hong Konga Carrie Lam.

Velika vojna parada u Kini se održava svake desete godine, a i današnja je iskorištena za pokazivanje moćnog arsenala kojeg posjeduje vojska najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Uz učešće 15.000 vojnika na paradi su pokazani kineski avioni, helikopteri i bespilotne letjelice, a najviše pažnje privukao je novi ratni avion J-20.

Kineska armija pokazala je i bogati balistički arsenal koji uključuje projektile HQ-6A, HQ-I2A, DF-100, DF 31AG, DF-5B, DF-26, DF-17, DF-5B, DF-41 i JL-2.

Najviše pažnje privukle su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta. Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.