Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održani protesti podrške Appleu ispred sjedišta FBI-a

protesti apple

Ispred sjedišta Federalnog istražnog biroa (FBI) u Washingtonu održani su protesti podrške kompaniji Apple zbog zahtjeva FBI-a da ta kompanija otključa mobilni telefon Syeda Farooka koji je sa suprugom u decembru prošle godine u San Bernandinu u terorističkom napadu ubio 14 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grupa formirana na društvenim mrežama pod nazivom “Rat budućnosti” je organizirala proteste ispred sjedišta FBI-a, a demonstranti su nosili transparente sa porukama „Ne otključavajte naše telefone“, „Sigurni telefoni spašavaju život“ i „Comey, dalje ruke od naših iPhona“.

Demonstranti su poručili da podržavaju čelnika Applea Tima Cooka.

FBI je posredstvom suda uputio Appleu zahtjev za otključavanje telefona napadača. Čelnik Applea Cook je ranije izjavio da je kompanija spremna da pomogne istražiteljima, ali da bi obaranje šifri na Iphone-u ubojice bio preopasan potez sa nesagledivim posljedicama po kompaniju i sigurnost podataka svih korisnika Appleovih uređaja.

„Žele da napravimo stražnja vrata za ulaz u iPhone. A ta bi se tehnika onda mogla početi primjenjivati na svemu. Bilo bi to kao da smo dobili ključ koji otvara sve brave restorana, banaka i trgovina. Nijedna razumna osoba to ne bi prihvatila”, kazao je Cook.

Farook i njegova supruga Tashfeen Malik su identificirani kao napadači koji su u decembarskom terorističkom napadu u San Bernandinu ubili 14 osoba. U okviru istrage FBI ne može otključati Farookov telefon jer je zaštićen širama koje nudi Appleov software. Napadači su ubijeni u operaciji američke policije, a podaci sa njihovih telefona bi mogli biti ključni za istragu o njihovoj povezanosti sa terorističkim ogranizacijama.