Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Holandiji

Održani protesti zbog zločina nad Rohingya muslimanima

20181125_2_33603862_39332067_Web

Upućen je poziv i da Rohingye ne budu prisiljene napustiti Bangladeš

Ispred Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, u Holandiji, održani su protesti protiv genocida nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru, javlja Anadolija.

Organizator demonstracija je Evropsko vijeće Rohingya (ERC), a protestima su prisustovali čelnik ERC-a Hla Kyaw i Rohingye (arakanski muslimani) koji žive u Holandiji.

Demonstranti su nosili transparente na kojima su ispisali poruke upućene Evropskoj uniji (EU) i Ujedinjenim narodima (UN) i fotografije ubijenih muslimana u Arakanu.

Kyaw je kazao kako su razočarani, jer međunarodna zajednica, uključujući EU i UN, ne radi ništa kako bi se zaustavio genocid koji mijanmarske vlasti vrše nad Rohingyama u Arakanu.

Istakao je kako je mijanmarska administracija 2017. godine započela posljednju fazu genocida nad Rohingyama.

“Okupili smo se ispred Međunarodnog kaznenog suda kako bismo na miran način podigli svijest i ukazali na genocid u Mijanmaru. Ovdje smo kako bismo pozvali države da zaustave genocid nad Rohingyama”, dodao je Kyaw.

Uputio je poziv i da Rohingye ne budu prisiljene napustiti Bangladeš, a bez da im bude osigurana međunarodna zaštita i ponovna izgradnja zajednice.

“Želimo da Međunarodni kazneni sud što prije sudi odgovornima za genocid nad Rohingyama. Pozivamo i holandsku vladu da predvodi aktivnosti u EU i UN-u kako bi genocid nad Rohingyama bio zaustavljen”, rekao je Kyaw.

Poslao je i poruku mijanmarskoj liderki Aung San Suu Kyi dodajući kako su odlučni u tome da prije ili kasnije nju i njenu administraciju dovedu pred Međunarodni kazneni sud kako bi im se sudilo zbog genocida nad Rohingyama i ratnim zločinima koje su počinili.

“Nećete moći pobjeći, a da ne budete kažnjeni pred Međunarodnim kaznenim sudom”, poručio je Kyaw.