Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ofanziva Ukrajinaca polako napreduje: “Rusi su upali u zamku u Bahmutu”

bahmut ukrajina
Foto: Screenshot/Twitter

Više od 500 dana od početka ruske invazije, ukrajinska protuofenziva koja je započela početkom prošlog mjeseca usredotočila se na zauzimanje skupina sela na jugoistoku i napad na ruske snage koje drže Bahmut

Ukrajina kaže da su njezine snage uhvatile ruske vojnike u zamku u razorenom istočnom gradu Bahmutu, gdje Ukrajinci napreduju u sklopu svoje protuofanzive.

Ruski izvještaji o borbama kažu da su snage Moskve odbile ili zadržale ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu.

General: Neprijatelj je uhvaćen u zamku

Više od 500 dana od početka ruske invazije, ukrajinska protuofanziva koja je započela početkom prošlog mjeseca usredotočila se na zauzimanje skupina sela na jugoistoku i napad na ruske snage koje drže Bahmut. Ukrajinski zvaničnici su jučer rekli da su napredovali u oba sektora.

“Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku”, rekao je general Oleksander Sirski, dodavši da se neprijatelje tjera iz njihovih položaja. Na jugu je general Oleksander Tranavski rekao da su ukrajinske snage u pokretu, a da su ruske tijekom 24 sata izgubile stotine ljudi.

Danas počinje NATO-ov samit

Predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da protuofanziva, pojačana sofisticiranim oružjem Zapada, napreduje sporije nego što se Ukrajina nadala. Vojni analitičari kažu da Kijev želi pokazati barem nekakav uspjeh vođama koje prisustvuju samitu NATO saveza u Litvi koji započinje danas.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su njezine snage odbile ukrajinske napade u trima područjima Donjecke oblasti, uključujući selo Kliščivka, koje je bilo u središtu borbi proteklih dana blizu Bahmuta.

Ministarstvo je dodalo da su ruski vojnici odbili ukrajinske napade na jugu, uključujući okolicu sela Rivnopil, za koje je ukrajinska strana rekla da je osvojila prije dvije sedmice.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maljar rekla je da su snage Kijeva tokom proteklog tjedna pod svoju kontrolu vratile 10.2 četvornih kilometara na jugu i četiri kvadratna kilometra teritorija na istoku.

Rusi ne priznaju ukrajinski napredak

Ukrajinska vojska kazala je da su njezini pripadnici ponovno zauzeli 169 kvadratnih kilometara na južnoj bojišnici i 24 četvorna kilometara oko Bahmuta otkako je započela protuofanziva. Reuters nije mogao potvrditi izvještaje s ratišta, a Rusija nije priznala ukrajinske dobitke.

Moskva tvrdi da su borbe bile žestoke otkako je započela protuofanziva. Njene snage i dalje drže velike dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine koje su zauzele nakon invazije. Ukrajina je zabilježila nove ruske napade na civilne lokacije.

Njene hitne službe su rekle da je u napadu na punkt za distribuciju humanitarne pomoći na jugoistoku poginulo sedam osoba, a da su dvije osobe ubijene u ruskom granatiranju na istoku. Rusija poriče da napada civilna područja.