covax program

Oglasio se i Bill Gates: Osigurano dodatnih 2,4 milijarde dolara za vakcine za siromašne zemlje

Svakim danom raste potražnja za cjepivom protiv koronavirusa
18.02.2021., Zagreb - Velika globalna potraznja za cjepivom protiv covida-19. Europska unija osigurala je najveci i najsiri portfolio narudzbi na svijetu - ukupno 1,485 milijardi doza od sest razlicitih proizvodjaca, s dodatnim opcijama za kupnju jos 780 milijuna doza. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prikupljena sredstva će omogućiti COVAX-u da osigura 1.8 milijardi u cijelosti subvencioniranih doza koje će se dostaviti u zemlje s nižim dohotkom, 2021. i početkom 2022. godine, što će biti dovoljno da štiti 30 posto odraslih u tim zemljama

Države i privatni donatori u srijedu su skupili blizu 2.4 milijarde dolara u svrhe programa COVAX za dijeljenje vakcina, proširivši nastojanja da učine covid cjepiva dostupnijim ljudima u siromašnijim zemljama, prenosi Hina.

Objave, od toga da je otočka nacija Mauricijus donirala 2.500 dolara, do toga da su milioni dolara i doza donirale bogatije zemlje, stigle su tokom video samita kojemu su domaćin Japan i Savez za cjepiva GAVI, koji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom skrbi o COVAX programu.

Prikupljena sredstva će omogućiti COVAX-u da osigura 1.8 milijardi u cijelosti subvencioniranih doza koje će se dostaviti u zemlje s nižim dohotkom, 2021. i početkom 2022. godine, što će biti dovoljno da štiti 30 posto odraslih u tim zemljama, rekao je GAVI u saopćenju.

“Poduzeli smo veliki korak prema ‘jednom zaštićenom svijetu’, rekao je Jose Manuel Barroso, predsjednik GAVI-ja. Ukupna sredstva GAVI-ja su se novim financiranjem povećala na 9.6 milijardi, dodao je.

Japanski premijer Yoshihide Suga, čija je vlada skupila dodatnih 800 miliona nazvao je rezultat “izrazito značajnim korakom” prema jednakom pristupu cjepivu.

Japan će također donirati oko 30 miliona doza cjepiva koja su preko COVAX-a proizvedena u zemlji, rekao je.

Mreža COVAX-a distribuirala je 77 miliona doza u 127 zemalja od februara, ali zbog porasta broja slučajeva u svijetu te zbog ograničavanja izvoza cjepiva, mreža je neko vrijeme bila onemogućena.

Španjolski premijer Pedro Sanchez, čija je zemlja donirala 15 miliona doza i 50 miliona eura, rekao je: “Vodeći se jedino primjerom, možemo biti učinkoviti u zagovaranju solidarnosti.”

Australija je rekla da COVAX-u daje dodatnih 50 miliona australskih dolara, dok su Kanada, Švedska, Francuska i Švicarska bile među ostalim zemljama koje su najavile nove donacije.

Filantrop Bill Gates je rekao: “Zemlje s visokim dohotkom rezervirale su više vakcina nego što ga trebaju. Bez kompromitiranja svojih domaćih planova vakcinisanja, ove zemlje mogu biti dio napora u globalnom pristupu vakcina dijeleći doze viška.”

“Ohrabrujem te zemlje da budu otvorene te da se što je prije moguće uključe u dijeljenje jedne milijarde doza u 2021. godini, uglavnom preko GAVI-jevog programa COVAX”, rekao je Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates kasnije je najavila 50 miliona dolara donacija za COVAX.