Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvinio se zbog incidenta

Oglasio se vlasnik tankera koji je blokirao Suecki kanal (VIDEO)

Shoei Kisen, izvinio se zbog “ogromne zabrinutosti” koju je incident izazvao ostalim brodovima i njihovim vlasnicima

Japanski vlasnik ogromnog teretnog broda “Ever Given” koji se zaglavio u Sueckom kanalu izvinio se danas zbog incidenta koji ometa globalnu plovidbu.

Shoei Kisen, izvinio se zbog “ogromne zabrinutosti” koju je incident izazvao ostalim brodovima i njihovim vlasnicima, prenosi AP.

On je dodao da sa svojom kompanijom i lokalnim vlastima radi na tome da brod isplovi, ali “operacija je izuzetno teška”.

“Ever Given”, brod dugačak koliko je Empire State Building visoka, koji pod zastavom Paname prevozi teret između Azije i Evrope, nasukao se u utorak dijagonalno u uskom, vještačkom kanalu koji dijeli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva, nakon što je izgubio sposobnost upravljanja usred jakog vetra i prašine, saopštila je uprava Sueckog kanala (SCA), javlja CNN.

Sada blokira tranzit u oba smjera kroz jedan od najprometnijih svjetskih kanala prevoza.

Kompanija za pomorske usluge GAC izdala je saopštenje za klijente u kojem se navodi da se napori za oslobađanje plovila nastavljaju, ali da uslovi vjetra i velika veličina plovila “ometaju operaciju”.

Softver za praćenje brodova prikazuje pet remorkera koji okružuju “Ever Given” i još tri koja se kreću ka njemu. Brodski GPS signal pokazuje samo manje promjene u njegovom položaju tokom posljednja 24 sata.