Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

budimpešta

Ogroman protest protiv Orbana u Budimpešti

protesti protiv orbana
FOTO: Screenshot/Partizan/YouTube

Na protest u središtu Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i veoma popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Desetine hiljada demonstranata, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja

Desetine hiljada Mađara danas su izašli na ulice Budimpešte kako bi protestvovali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti.

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošle sedmice, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga.

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao prikriti direktorovo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

Hősök terén a gyerekekért… Az Andrássy út a Hősök terétől az Oktogonig teljes szélességében tele emberekkel. – jó…

Posted by Sermer Ádám on Friday, February 16, 2024

Na protest pozvalo devetero influencera

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026., ono se događa uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovno steći glas u odlučivanju na evropskom nivou.

Na protest u središtu Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i veoma popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Desetine hiljada demonstranata, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.

“Ova vlada je puna laži i licemjerja”

“Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja”, rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put protestvovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.

“Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka.”

Organizatori protesta na društvenim mrežama pitali su “koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani”.

“Neovisno o političkim stranama vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga”, stoji u njihovoj objavi.

Fidesz pokušao kontrolirati narativ

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka opozicije.

Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno “gledati u budućnost” te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.