Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Osuđeni ratni zločinac promovisao knjigu, prisustvovao i Dragan Čović

promovisana knjiga ratnog zločinca
FOTO: Fena

„Dok nas Dragan Čović ubjeđuje da je promicatelj europskih vrijednosti, istovremeno prisustvuje na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Poručujemo Čoviću da Evropa i podrška ratnim zločincima ne idu zajedno”

U Mostaru je večeras predstavljena knjiga osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića “In vino libertas – autobiografski zapisi iz Haaga” u kojoj se tematizira njegov boravak u haaškom zatvoru gdje je služio kaznu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Predstavljanje knjige je upravo zbog toga izazvalo brojne kontroverze.

Naime, Haaški tribunal osudio je Valentina Ćorića, nekadašnjeg načelnika Uprave vojne policije HVO-a i ministra unutrašnjih poslova tzv. “Herceg-Bosne” na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima. Pušten je uvjetno na prijevremenu slobodu 2019. godine nakon dvije trećine odslužene kazne.

Promociji je prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Promicatelj europskih vrijednosti”

Tim povodom reagovala je Naša stranka.

„Dok nas Dragan Čović ubjeđuje da je promicatelj europskih vrijednosti, istovremeno prisustvuje na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Poručujemo Čoviću da Evropa i podrška ratnim zločincima ne idu zajedno.

Sramotnom smatramo i činjenicu da je promocija održana u instituciji koju je osnovao Grad, a izgradili je svi građani Mostara. Ona ne smije služiti za promoviranje ratnih zločinaca.

S podrškom zločincima se udaljavamo od EU, ali i od nas samih. To nije ono što treba građanima BiH. Njima treba pomirenje, a pomirenja nema dok se ne odreknemo svih ratnih zločinaca.“

“Zaslužujete samo prezir, ismijavanje i izbjegavanje”

Tim povodom oglasio se i novinar Ivo Puljić.

“Ako vam je najveći kulturni događaj promocija knjige osuđenog ratnog zločinca onda zaslužujete samo prezir, ismijavanje i izbjegavanje. Autor je u haškom zatvoru pravio vino. Zatočenici na Heliodromu su pljuvali krv. Crvenu kao vino. Samo podsjećam, jer ljudi su zaboravni”, naveo je u reakciji na platformi X.