Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"evropski"

Čović kaže da je u ime Hrvata išao na promociju knjige ratnog zločinca?!

Dragan Čović
Foto: Hazim Aljović/FENA

Ja sam u Hagu od 1999. do 2020. bio pet-šest puta, to je moja obaveza. Naših pet predstavnika, nikad šest, sam obišao bar dva puta

Tokom gostovanja na podcastu Bljeska.info predsjednik HDZ-a Dragan Čović prokomentarisao je svoje prisustvo promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je nedavno održana u Mostaru i zbog koje je dobio brojne kritike.

Istakao je da mu je zanimljivo koliko su predstavnici međunarodne zajednice i bošnjačke javnosti posvetili pažnju njegovom pojavljivanju na promociji knjige Ćorića.

“Kad negdje idete kao na ovu emisiju idete svjesno. Naravno da nisam želio izbjeći. Ja Valentina znam prije rata, u ratu i poslije rata i opet to nije ključna stvar zašto sam došao. Ja sam predsjednik Hrvatskog narodnog sabora. Jedno od ključnih stvari u strategiji HNS je očuvanje vjerodostojnosti o domovinskom ratu. Očuvati čast domovinskog rata i čast svih naših branitelja”, kazao je Čović.

Dodao je da je rat užasan i razumije svakog ko je povrijeđen u ratu i da je spreman da se ispriča za svaku žrtvu.

“To je Valentin uradio na promociji knjige. Ja sam u Hagu od 1999. do 2020. bio pet-šest puta, to je moja obaveza. Naših pet predstavnika, nikad šest, sam obišao bar dva puta. To je moja obaveza, ako ste predstavnik hrvatskog naroda, predvodnik politike hrvatskog naroda, morate brinuti o tim ljudima. Moramo razumjeti da ja nisam Dragan Čović kad se pojavim u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače”, kazao je Čović.

Osuđeni ratni zločinac promovisao knjigu, prisustvovao i Dragan Čović

O “simboličnim” izmjenama Izbornog zakona

Govoreći da je pitanje Izbornog zakona prioritet u smislu evropskog puta napomenuo je da je to dogovoreno ranije.

“Rekli smo šest mjeseci nakon uspostave vlasti. Mislim da je krajnje vrijeme. Ovo što mi sad tražimo je minimum minimuma. Treba malo otkloniti želju mnogobrojnijeg naroda da bira ili glasa za hrvatskog člana Predsjedništva 2026. godine. Vrlo simbolična izmjena. To su tri dopune kako demotivisati bošnjački narod da ciljano glasa za hrvatskog člana Predsjedništva. Svako normalan će to prihvatiti”, rekao je Čović.