Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ogromni ruski napadi na Lavov uz granicu s Poljskom, meta su im civili. Ima mrtvih

lvov ukrajina
Foto: Twitter

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su uništile 16 od najmanje 28 raketa koje je Rusija lansirala iz zraka i s mora

Rusija je pokrenula zračne napade velikih razmjera na zapadnu ukrajinsku regiju Lavov i sjeverozapadnu regiju Volin, pogodivši niz zgrada. Ima ranjenih i ljudi su prisiljeni na evakuaciju, saopćili su zvaničnici.

– Mnogo projektila je oboreno, ali bilo je i pogodaka u Lavovu – naveo je gradonačelnik Andrej Sadovji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je izdato naređenje da se evakuiše barem jedna zapaljena stambena zgrada.

Razmjere napada i puni obim štete u Lavovu nisu bili odmah jasni. Ranije je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki kazao da su “grupe ruskih raketa” krenule ka regiji.

Granica s NATO-om

Do jula, regija Lavov, koja je udaljena od linija fronta i koja na zapadu graniči s članicom NATO-a Poljskom, bila je pošteđena većine ruskih zračnih napada. U julu je, međutim, sedam osoba poginulo kada je projektil pao na stambenu zgradu.

Ukrajinski mediji javili su da je, prema preliminarnim informacijama, napad u utorak bio najveći zračni napad na regiju Lavov od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su uništile 16 od najmanje 28 raketa koje je Rusija lansirala iz zraka i s mora. Ranije je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki rekao da su “skupine ruskih projektila” krenule prema regiji.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvještaje o napadima na regiju.

Tri su osobe poginule, a nekoliko ih je hospitalizirano u gradu Lucku nakon što je pogođeno poslovno poduzeće, rekao je Jurij Pohuljajko, guverner regije Volinj, čije je Luck administrativno središte.

Upozorenje za cijelu Ukrajinu

Volinska oblast, sjeverno od Lavova, također graniči s Poljskom.

Upozorenja o zračnom napadu izdata su za cijelu Ukrajinu na oko dva sata, počevši od dva sata ujutro po lokalnom vremenu.

Najmanje jedna osoba također je ranjena u ruskom napadu na ukrajinsku jugozapadnu regiju Dnjepropetrovsk, gdje je pogođeno preduzeće i izbio požar, naveo je u Telegramu guverner regije Sergij Lisak, prenosi Reuters.