Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sjedi dole, ne nasjedaj"

Okupljaju se demonstranti širom Srbije, zasad se drže novog plana

protesti-beograd

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obaviješteni da će se “protestovati sjedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje

Ispred Skupštine Srbije u Beogradu i u Pionirskom parku preko puta Skupštine počelo je okupljanje građana koji su na protest pozivani i danas preko društvenih mreža. Kako prenose beogradski mediji, trenutno se na tim lokacijama nalazi nekoliko stotina građana.

Okupljeni građani zvižde u pištaljke i trube.

Kako javlja reporter N1, tačno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sjela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su počeli da se pridružuju i ostali građani koji su došli ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise “Ne nasedaj, sedi” i “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

Ispred stepeništa Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovnim uniformama. Međutim, kako javlja reporter N1, kordon policije i konjica su u pripravnosti u Kosovskoj ulici.

Kako javlja reporterka N1, građani se okupljaju i na Trgu slobode u Novom Sadu, gdje je zasad mirno.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Obratio im se nepoznati mladić sa postamenta spomeniku Svetozaru Miletiću. “Ne tražim ništa, samo normalan život, za nas i za našu djecu”, rekao je taj mladić sa istetoviranim velikim krstom na ruci.

Drugi nepoznati mladić zamolio je prisutne da sjednu na beton i da prekrste ruke kao da na njima imaju lisice, što su prisutni i uradili, uz povike “Vučiću, p****u”, “Av, av, av, av”, “Ostavke, ostavke”, “Lopovi, lopovi”, “Uhapsite Vučića”, “Vučiću, leči se”.

Sa Trga slobode, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gdje se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele, a kako javlja reporterka N1, čim neko baci petardu, okupljeni sjedaju na pod i viču “ua!”.

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Policijske snage raspoređene su u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

Građani su se okupili i u centru Niša, gdje također sjede na asfaltu i mirno protestuju. Kako javlja reporter N1, u jednom trenutku se ispred zgrade Skupštine grada pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

Okupljeni građani rekli su da su sinoć primijetili “poslate ljude” koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS.

SNS je najavio da će njihove prostorije koje su juče gađane, večeras čuvati policija.

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obaviješteni da će se “protestovati sjedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je preko društvenih mreža demonstrante da na protest dođu u bijelim majicama, kako bi se razlikovali od provokatora koji žele incidente.