Globus

Kreće se ka istoku

Oluja Ciara odnijela sedam života, jedna osoba stradala i u Sloveniji

11/02/2020

Transportne rute su prekinute, a škole su morale biti zatvorene širom Belgije, Njemačke, Luksemburga i Nizozemske

Najmanje sedam ljudi smrtno je stradalo u Evropi od posljedica oluje Ciara, koja se kreće ka istoku starog kontinenta, prekidajući transportne rute i ostavljajući stotine hiljada kućanstava bez električne energije.

Snažni vjetrovi u Poljskoj otkinuli su krov sa trgovine za iznajmljivanje skija, pri čemu su život izgubile majka i dvije njene kćerke. Otac je povrijeđen.

Jedan muškarac smrtno je stradao nakon što se njegov čamac prevrnuo na moru na jugu Švedske. Osoba koja je bila sa njim se zasad vodi kao nestala, prenio je BBC.

Dvije osobe su poginule u automobilima – jedna u Njemačkoj i jedna u Sloveniji.

Francuski mediteranski otok Korzika zabilježio je vjetrove jačine 220 kilometara na sat u ponedjeljak navečer, dok su se snažne kiše, jaki vjetrovi i poplave širili po cijelom kontinentu.

Tamošnje vlasti su saopćile da su vjetrovi podstakli širenje požara na sjeveru ostrva. Rad luka i aerodroma je i u utorak otežan.

Vjetrovi koji dosežu brzinu i do 200 kilometara na sat zabilježeni su i na sjeveru Italije. Jedna 71-godišnjakinja izgubila je život kada su je pogodile krhotine s krova u Traoni u regiji Lombardija.

Oluja Ciara, također poznata kao oluja Sabine u nekim dijelovima Evrope, uzrokovala je veliku štetu. Nakon što je u nedjelju prvo zahvatila Irsku i Veliku Britaniju, oluja je prešla na sjevernu obalu kopna Evrope.

Transportne rute su prekinute, a škole su morale biti zatvorene širom Belgije, Njemačke, Luksemburga i Nizozemske.

Jedina neočekivana beneficija ovako snažne oluje je što su njemačke vjetroelektrane proizvele rekordnu količinu električne energije, navodno ekvivalentnu 44 nuklearne elektrane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.