Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme u americi

Oluja uništila kuće i stajalište kamiona, najmanje je 18 mrtvih

oluja sad
Foto: X

Guverner Kentuckyja Andy Beshear proglasio je vanredno stanje rano u ponedjeljak u objavi na platformi X, navodeći “više izvještaja o šteti vjetrom i tornadima

Snažne oluje ubile su najmanje 18 ljudi, povrijedile stotine i ostavile veliki trag razaranja širom Teksasa, Oklahome i Arkanzasa nakon što su uništile kuće i uništile stajalište kamiona gdje su desetine potražile sklonište u toaletu tokom posljednjeg smrtonosnog vremena koje je pogodilo centralni dio SAD-a.

Oluje su nanijele najveću štetu u regiji koja se proteže sjeverno od Dalasa do sjeverozapadnog ugla Arkanzasa, a sistem je prijetio da donese još nasilnije vremenske prilike u drugim dijelovima Srednjeg zapada. Do ponedjeljka, rekli su prognostičari, najveći rizik će se prebaciti na istok, pokrivajući široki dio zemlje od Alabame do blizu New Yorka.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear proglasio je vanredno stanje rano u ponedjeljak u objavi na platformi X, navodeći “više izvještaja o šteti vjetrom i tornadima”.

Sedam smrtnih slučajeva prijavljeno je u okrugu Cooke u Teksasu, u blizini granice s Oklahomom, gdje je tornado u subotu navečer prošao kroz ruralno područje u blizini parka mobilnih kućica, rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na konferenciji za novinare u nedjelju. Među mrtvima je dvoje djece, starosti dvije i pet godina. Tri člana porodice pronađena su mrtva u jednoj kući, rekao je okružni šerif.

Oluja je također ubila dvije osobe i uništila kuće u Oklahomi, gdje su povrijeđeni bili gosti na vjenčanju na otvorenom, osam osoba u Arkanzasu i jednu osobu u Kentuckyju. Desetine hiljada stanovnika ostalo je bez struje širom regiona.