Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jak jugo

Olujno nevrijeme u Hrvatskoj, more poplavilo priobalne gradove

vodice – nevrijeme

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem hitnih službi, saopćili iz MUP-a Hrvatske

Olujno nevrijeme, praćeno jakim južnim vjetrom i obilnom kišom, zahvatilo je danas priobalna područja Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Anadolu Agency (AA)

“Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem hitnih službi. U Nacionalnom parku Mljet srušilo se nekoliko borova, a dojavljeni su odroni u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna. Srušeno je i nekoliko telefonskih stubova, stubova električne mreže te stabala i grana u više naselja”, navode iz MUP-a Hrvatske.

Dodaje se da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji olujni jugo od 11.30 sati prouzročio probleme u pomorskom i cestovnom prometu, te da su u prekidu katamaranske i trajektne linije na srednjedalmatinskom području.

“Županijski centar 112 Split zaprimio je dojavu o nakupini granja i debala koje pluta na moru. Ima odrona na cestama, rušenja stabala i granja te posebno stubova javne rasvjete i prometne signalizacije. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja na stambenim zgradama i ostalim objektima. Na trogirskom području, Seget – Vranjica, bilo je problema u opskrbi električnom energijom”, istakli su iz MUP-a.

Naglasili su da se i u ostalim dijelovima Dalmacije također očekuje vrlo jak i olujni, navečer mjestimice i jak olujni jugo, s udarima vjetra i do 130 kilometara na sat.

Prognostičari Državnog hidrometeorošlokog zavoda Hrvatske (DHMZ) danas su u sklopu Meteoalarma, web stranice koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potiču od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja evropskih država, izdali crveno upozorenje za područje Dalmacije. Izdano i narandžasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom padavina i do 40 do 60 mm.