Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delta dominira

Omikron soj korona virusa u najmanje 15 američkih država

sad new york – Fena

Omikron je evidentiran u Aziji, Africi, na Bliskom istoku i u Evropi, te u sedam od devet provincija Južne Afrike, gdje je prvi put identifikovan

Omikron varijanta virusa korona pronađena je do sada u najmanje 15 američkih država, ali delta soj i dalje dominira u Sjedninjenim Državama, saopštio je 5. decembra Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Svakog dana slušamo o sve više vjerovatnih slučajeva, pa će broj vjerovatno rasti”, izjavila je direktorka CDC-a Rochelle Walensky za ABC.

Walensky je rekla da delta varijanta virusa i dalje čini većinu slučajeva u SAD i da se zna da vakcine štite od hospitalizacije i smrtnog ishoda, te da se zdravstvni zvaničnici nadaju da će djelovati i protiv omikrona.

Slučajeve Omikrona prijavilo je najmanje 15 država među kojima su California, Colorado, Minnesota, Missouri, Nebraska, New Jersey, New York. Pennsylvania i Washington.

Walensky je izjavila da je od 90 do 100 hiljada slučajeva zaraze na dan 99,9 odsto otpada na delta varijantu.

“Mi trenutno imamo problem sa deltom u SAD”, rekla je Walensky.

Omikron je evidentiran u Aziji, Africi, na Bliskom istoku i u Evropi, te u sedam od devet provincija Južne Afrike, gdje je prvi put identifikovan.