brisel

“On je činjenica”: Hrvatski šef diplomatije na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem

Zagreb: Ministar Grlić Radman govorio o provokaciji u Kninu
29.01.2021., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman na konferenciji za medije govorio je o provokaciji u Kninu. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Borrell je izrazio svoju zabrinutost što bh. čelnici ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakonodavstva

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

“Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol”, izjavio je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije na kojoj je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH.

Borrell je izrazio svoju zabrinutost što bh. čelnici ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakonodavstva, navodi Hina.

Sastanku je prisustvovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je kritikovao one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer, kako je rekao, vrijeme ističe s obzirom da je sljedeća godina izborna.

“Ključno je promijeniti izborni zakon koji će garantovati ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, ustvrdio je Grlić Radman.

Tvrdi da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

Na novinarsko pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić Radman je odgovorio kako je to pojednostavljeno gledanje.

“To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarat, posebno Hrvatska koja ima najdužu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je hrvatski šef diplomatije.