Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacija oslobađanja Faludže, desetine porodica izbjeglo iz grada

falluja

Iračke snage već sedmi dan provode opsežnu operaciju oslobađanja grada Faludže kojeg već dvije godine pod kontrolom drže teroristi ISIS-a, a stotine porodica iz tog grada napustilo je svoje kuće i izbjeglo u sigurnije dijelove iračke provincije Enbar, javlja Anadolu Agency (AA).

Operaciju iračkih snaga zračnim napadima na uporišta ISIS-a podržavaju i snage koalicije koju predvodi SAD, a više od 100 faludžanskih porodica je izbjeglo iz grada i zbrinuto u kampove koje kontroliraju iračke snage na sjeveru Enbara u mjestu et-Tertar.

“Iz Faludže smo pobjegli zbog stalnog bombardiranja i sukoba. Mnoge porodice, uglavnom stare osobe i djeca, su zbog velikih vrućina odustale od puta i ostale u svojim kućama u Faludži. Situacija je kaotična i samo želimo da ti zlikovci iz ISIS-a odu iz našeg grada”, kazao je za AA Um Salih, jedan od izbjeglih civila iz Faludže.

I Um Omran istiće da je život u Faludži težak jer nema lijekova, hrane, niti vode, a da jedna boca plina košta i 50 dolara.

“Pod teškim okolnostima smo uspjeli izbjeći. Porodice stalo pristižu i kapaciteti ovih kampova nisu dovoljni. Situacija ni ovdje nije dobra”, kazao je Nebil Isavi.

Iračke snage sastavljene od vojske, policije, šiitskih milicja i sunitskih plemenskih snaga su 23. maja započele operaciju oslobađanja Faludže koju od ljeta 2014. godine kontroliraju teroristi ISIS-a.