Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici SS divizije

Oproštaj za zločince: Srbija rehabilitovala oko 300 Hitlerovih vojnika

ss

Toliko se njihovih nasljednika javilo, tražeći povraćaj imovine i prilažući dokaze o sudskoj rehabilitaciji

U Srbiji je do sada rehabilitovano najmanje 200 do 300 pripadnika njemačke nacističke SS divizije “Princ Eugen”, sastavljene od domaćih Nijemaca, poznate po stravičnim zločinima koje je počinila.

Toliko se njihovih nasljednika javilo, tražeći povraćaj imovine i prilažući dokaze o sudskoj rehabilitaciji, pišu “Večernje novosti”.

Stvaran broj onih čije su osude proglašene ništavnim ipak je veći, jer nisu svi potomci podnijeli zahtjeve za restituciju.

U elektronskoj bazi pripadnika SS trupa, koja postoji u Agenciji za restituciju, sastavljenoj na osnovu podataka iz Vojnog i drugih arhiva, nalazi se više od 28.000 imena, a uglavnom je riječ o Nijemcima, pripadnicima “Princ Eugena”, ali i Albancima iz ozloglašene “Handžar divizije”. Dvije trećine su Nijemci iz Vojvodine i iz Beograda.

U periodu od 2014. do 2018. godine u Višem sudu u Zrenjaninu je podnijeto 986 zahtjeva za rehabilitaciju, odnosno vraćanje građanskih prava i poništenje osuda za folksdojčere, kvislinge, ljotićevce, nedićevce i druge, a riješeno je 966, dok se o 20 još raspravlja.

Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma rekao je da su, zahvaljujući manjkavosti zakona o rehabilitaciji iz 2006. i 2011. godine, sudije prinuđene da vrate čast i ugled čak i zločincima.

“Ukoliko je neko streljan bez presude, uprkos tome što je počinio ratne zločine, po sili zakona mora biti rehabilitovan”, dodao je Samardžić.

On je napomenuo da pravo na rehabilitaciju, prema propisu iz 2011. godine, imaju i osobe koje su bile pripadnici okupacionih i kvislinških formacija, pod uslovom da nisu učestvovale u ratnim zločinima i da nisu poginule u ratnim sukobima.